Přišel čas rozloučit se s místy, kde jste v létě trávili příjemné chvíle odpočinku. Teď bude odpočívat vaše chata či chalupa. Než ale osiří, je třeba udělat spoustu věcí, aby jste na jaře nebyli při návratu nepříjemně překvapeni.

Balíme a zamykáme

Věci v letním příbytku si důkladně roztřiďte. Domů si raději odvezte všechny potraviny, oblečení a lůžkoviny, na kterých vám záleží, aby se nestaly snadnou kořistí myší. S příchodem zimy se začnou stahovat do obydlí, ale s tím si poradíte. Stačí naklást pasti.

Jak vyzrát na zloděje?

Zloději si snadno vytipují stavení, ve kterých nikdo dlouho není a seberou všechno, co unesou. Nejjistější proto bude si do auta domů přibalit všechny dražší věci, především elektroniku, starožitnosti a cennosti. Okna vybavte okenicemi s petlicí, na dveře přidejte bezpečnostní zámek a závoru. Až napadne sníh, občas ho na chalupu zajeďte odklidit; vaše přítomnost zloděje odradí.

A další možnosti? Bezpečnostní zařízení,  které samo spustí hlasitý alarm (asi za 10 000 Kč), případně napojení na pult centrální ochrany. Můžete si také pořídit speciální kameru, která vám bude posílat zprávy o stavu chalupy rovnou do mobilu, viz článek:

Podívejte se na svého zloděje!

Podívejte se na svého zloděje!

Abyste se v pátek po příjezdu na chatu nebo chalupu nedočkali nemilého překvapení, vyplatí se, když své víkendové sídlo preventivně zabezpečíte.celý článek

Nezapomeňte na vodu

Před zimou nezapomeňte vypustit vodu z vodovodního potrubí!
Autor: Michaela Feuereislová
Pokud nebudete přes zimu na chalupu dojíždět, vypusťte vodu z potrubí a uzavřete hlavní přívod. Totéž udělejte i u radiátorů topení, bojlerů, kotlů nebo čerpadel, mrazy by je mohly nenávratně poškodit. Do výlevky umyvadel, vany a mísy na WC nasypte trochu kuchyňské soli proti zmrznuti vody. Do okének WC a koupelny dejte polystyrénové desky. Potrubí obalte do izolace, aby v mrazech nepopraskalo. vodoměr s holým přívodním potrubím obalte izolační vatou.

Další podrobné informace o tom, jak připravit chatu a chalupu na zimu, se dozvíte také v časopise Blesk Hobby č. 10, který je právě na novinových stáncích.