Těch blikajících řetězů, hadic, rampouchů, lampiček a světelných vodopádů je v těchto dnech na trhu tolik, že až oči přecházejí. O to hůře se z takové nabídky vybírá. Podívejme se podrobněji, co je teď takříkajíc „in“ a čeho se vyvarovat, aby nás místo Ježíška nakonec nenavštívili hasiči nebo záchranka.

Rada první: Nakupujte jen zboží s certifikátem

693623:gallery:true:trueCena všech těch světýlek, které nabízejí trhovci na stáncích, je určitě lákavá. Jenže zhruba 40 % těchto výrobků pochází z Číny (průzkum EU) a nesplňuje ani základní bezpečnostní požadavky. Nejčastější problém je vidlice, která není chráněná při zasouvání do zásuvky, kde je 220 V! Mizerná je i izolace přívodního kabelu, který může probíjet. Právě tyto výrobky mají každoročně na svědomí nejvíce úrazů elektrickým proudem, popálenin i vznícení stromku.

Veškeré vánoční osvětlení proto kupujte jen u renomovaných prodejců. Jejich výrobky musí mít návod v češtině a příslušné certifikáty. Navíc dostanete i záruční list, kterého se u trhovce asi sotva dočkáte.

Rada druhá: Co patří do bytu, nesmí ven!

693625:gallery:true:trueStále více lidí zdobí světýlky také zahradu a dům. Ve snaze ušetřit rozvěsí i na smrček před dveřmi stejné osvětlení, jako na ten v obýváku. To, že venkovní osvětlení je až 6x dražší, než vnitřní, má ale svůj důvod!

Musí odolávat prudkým změnám teploty, vlhkosti, sněžení i dešti. Nejde jen o žárovičky, ale hlavně o přívodní kabely. Nezapomeňte, že i sníh je vodivý a pokud kabel probíjí, můžete sobě i blízkým způsobit smrtelný úraz.

Rada třetí: Nenechávejte osvětlení bez dozoru, myslete i na sousedy

Stejně jako u všech elektrických zařízení i u vánočního osvětlení platí, že nemá zůstat bez dozoru. Člověk nikdy neví, proto ho vypínejte, když jdete spát nebo odcházíte z domu. A nezapomeňte: To co dělá radost vám, nemusí být příjemné sousedovi – zvlášť když mu budete blikat do oken dlouho do noci…

Umělé stromky už umí skoro všechno. Jaký si vybrat?

Umělé stromky už umí skoro všechno. Jaký si vybrat?

Nechce se vám každý rok nanovo shánět „živý“ vánoční stromek? Pak je pro vás ten umělý správnou volbou. Žádné padající jehličí,  žádné starosti, kam…celý článek

Rada čtvrtá: Ušetříte koupí dražších LED osvětlení

Tzv. ledková osvětlení rychle vytlačují ta klasická. Jsou sice dražší, ale mnohem úspornější. S běžným řetězem s mikrožárovkami prosvítíte za 5 hodin cca 50 korun, ten s ledkami po vás bude chtít za stejnou dobu jen 5–6 Kč. Navíc má životnost až 100 000 hodin.

Rada pátá: Co letošní svátky frčí? LED efekty

Nejnovějším hitem jsou umělé rampouchy s flash efekty.
Autor: Elektr -osvětlení Bonjourillumination.cz
Miniatruní LED světýlka jsou už i v jehličkách umělých vánočních stromků. Letošním šlágrem je ovšem „padající sníh“. S tímto nápadem přišli poprvé při vánoční výzdobě pařížské Champs-Ělysées, dnes si tento efekt můžete pořídit i jako závěs do okna. Dalším hitem jsou světélkující rampouchy. In budete i se světelnými řetězy a závěsy s flash efekty, tedy kratičkými intenzivními záblesky. LED světýlky jsou už vybaveny i klasické vánoční ozdoby, které na stromečku působí velmi netradičně…
Fotogalerie
2 fotografie