788646:gallery:true:true„Neexistuje špatná nebo dobrá realitka, jsou jenom špatní a dobří makléři,“ tvrdí Petr Kačaba. Ví o čem mluví – na trhu s nemovitostmi se pohybuje už řadu let. Co vám radí, abyste nenaletěli a neudělali špatnou investici?

1) Pořizovat byt bez makléře je jako kupovat auto na ulici

Pokud si myslíte, že se vyplatí koupit byt na inzerát přímého majitele a ušetřit tak na provizi realitce, můžete na to doplatit. Může se stát, že majitel, který prodává byt bez makléře, chce zatajit něco, na co by zkušený makléř přišel. Je to jako kupovat auto na ulici. Jako laici nemusíte přijít na hrubou závadu nebo problémy s vlastnictvím.

2) Na velikosti realitky nezáleží, ty menší jsou často lepší

Dobrý realitní makléř by vám měl vždy umět poradit, vědět o nabízené nemovitosti co nejvíce a upozornit na případné problémy. Nemusí vždy platit, že velká realitka je lepší – její makléři jsou často nezkušení a  tlačeni k vysokým výkonům. Budou proto tlačit i na vás. Dobrý makléř může být i z malé realitky  - už proto, že si buduje své vlastní jméno…

3) Chtějte vždy vidět list vlastnictví

Nemusí ho mít vždy sebou při první prohlídce, ale dobrý makléř by vám měl aktuální list vlastnictví dodat ještě večer nebo druhý den. Zjistíte tak, jestli na nemovitosti nevázne například věcné břemeno (strýček, který má v bytě právo na dožití atd.) Když vám makléř výpis odmítne poskytnout, z koupě raději vycouvejte!

4) Žádejte doklady o tom, že na nemovitosti „nevisí“ žádné závazky

Dobrý makléř si musí vždy zjistit a ověřit i ty informace, které mu majitel nesdělí. Měl by vědět, jestli není na byt například předkupní právo, jestli neslouží jako zástava nebo nestojí na cizím pozemku. Pokud nemá doklady o tom, že je vše v pořádku, dobře si koupi rozmyslete!

Při koupi bytu se nenechte dotlačit ke spěchu, nemusí se vám to vyplatit!
Autor: umimeudelatdomov.cz
Při koupi bytu se nenechte dotlačit ke spěchu, nemusí se vám to vyplatit!

5) Ptejte se makléře na stav rozvodů elektřiny, plynu, na stáří domu

Důležitým signálem je pro vás i to, zda makléř například ví, v jakém období byl objekt, ve kterém byt kupujete, postaven. Měl by také vědět, v jakém stavu jsou především elektrické rozvody - zda prošly rekonstrukcí nebo ne. Pokud byste měli třeba dodatečně vysekávat elektrické kabely ve starém paneláku, čekají vás další nemalé investice. A solidní makléř vás na to upozorní. To se týká i rozvodů plynu a vody.

6) Žádejte informace o typu vlastnictví

O bytu v družstevním domě chtějte vědět, zda je skutečně v osobním vlastnictví. V případě, že do něj bude teprve převáděn, měl by vám makléř ukázat písemný souhlas družstva.

7) Nenechte se dohnat k předčasnému podpisu dohody o rezervaci

Možná na vás bude makléř tlačit, abyste okamžitě podepsali smlouvu o rezervaci a zaplatili zálohu. Pokud si nejste jisti, že byt opravdu chcete a navíc o něm zatím mnoho nevíte, pak raději odmítněte. Naopak, víte-li vše potřebné a makléř vás už chce kontaktovat s přímým majitelem, pak je jeho požadavek na místě…

8) Chtějte vždy přímý kontakt s majitelem

Ani ten nejlepší makléř nemusí vědět všechno, ale měl by vás vždy kontaktovat s majitelem nemovitosti. Vyžadujte to! Právě od majitele se dozvíte, jaké jsou vlastně v domě sousedské vztahy, jestli se dá před domem i večer zaparkovat, jak daleko je školka nebo škola, jaké jsou v okolí obchody… Když vám makléř tento kontakt odmítá zprostředkovat a například tvrdí, že majitel je vlastně někde v zahraničí, může to být sice pravda, ale také nemusí. Možná vám něco důležitého tají, takže buďte s podpisem kupní smlouvy opatrní!

Bytové trendy 2011: Z podlahy se kouří a létají hobliny...

Bytové trendy 2011: Z podlahy se kouří a létají hobliny...

Taky se vám už omrzely ty moderní laminátové plovoucí podlahy? A vzpomínáte na ten příjemný pocit u dědy na chalupě, kde se dalo po podlaze chodit…celý článek

9) Nenechte na sebe tlačit, abyste se okamžitě rozhodli

Prohlédli jste si byt a krátce na to vám makléř vytrvale volá, abyste okamžitě podepsali kupní smlouvu, protože byt chce koupit spousta dalších zájemců? Určitě nic nepodepisujte, pokud jste ještě nedostali všechny důležité informace! Na druhou stranu ale platí, že dobré byty se opravdu prodávají rychle. Víte-li tedy o bytě vše potřebné, zbytečně neváhejte. Kdo dlouho přebírá, obvykle nakonec přebere…

10) Vybírejte byt podle svých skutečných potřeb a možností

Hodně času sobě i realitnímu makléři ušetříte, když si dopředu rozvážíte, jaký byt vlastně opravdu potřebujete. Zda si vystačíte s garsonkou, nebo v budoucnu plánujte třeba rodinu a budete tedy potřebovat byt větší.

Stejně tak si dopředu ujasněte, kolik peněz reálně můžete do bytu investovat. Podle toho se pak odvíjí i nabídka realitního makléře. Požadavek typu „chci pěkný byt v centru, musí tam být ale ticho, za brankou zahrada kolem 1 000 metrů čtverečních, pod domem garáž… a mělo by to stát tak do dvou milionů korun,“ tak ten vám asi splní opravdu jenom kouzelník. Dobrý makléř vás ovšem také neodmítne – zdvořile odpoví, že takový byt bohužel nemá momentálně k dispozici a za vaše peníze vám nabídne „reálnou realitu“…

VÝZVA ČTENÁŘŮM: Nechali jste se při koupi bytu napálit? Narazili jste na nekalé praktiky, nesolidního realitního makléře? Podělte se o své špatné i dobré zkušenosti s ostatními čtenáři Blesk.cz a napište je na adresu hobby@blesk.cz.
Fotogalerie
1 fotografie