Družstevní byt 3+1 si v nabídce jedné z menších pražských realitek vyhlédla Jana Ristić s manželem. „Po prohlídce bytu jsme s jeho koupí velmi váhali. Zaskočilo nás povýšené chování ředitelky RK, stejně tak se nám zdála příliš velká i provize ve výši 140 000 Kč,“ svěřuje se čtenářku.

Realitka neznala reálnou výši anuity, čtenářku to stálo 160 tisíc…

Když ale zhruba po týdnu manželům volala zmíněná makléřka, že majitelé snižují cenu bytu o 50 000 korun, rozhodli se nakonec pro koupi. „Jiný byt jsme do té doby nenašli, složili jsme rezervační poplatek a následoval převod členských práv.  Při podpisu převodu členských práv byla anuita uvedena „cca 400 000 korun". Když jsem se na to ptala ředitelky RK, řekla mi, že anuita může být menší a uvedenou výši určitě nepřesáhne,“ píše.

Jaké ale bylo její překvapení, když se po převzetí bytu stavili na družstvu. Anuita totiž činila 560 000 korun! A podle zástupce družstva se nikdo z realitní kanceláře o její výši nikdy nezajímal. Čtenářka tak místo úspory zaplatila ještě o 160 000 korun více!

10 rad: Jak nenaletět makléřům?

10 rad: Jak nenaletět makléřům?

Koupě bytu je investice, kterou uděláte obvykle jednou, dvakrát za život. Právě proto byste měli být při rozhodování, jaký byt pořídit, velmi opatrní.…celý článek

Byt byl menší, než uváděl inzerát realitní kanceláře

Jenom na ústní sdělení majitele bytu se spolehla makléřka jedné z brněnských realitek. Martina Lišníková si z nabídky této kanceláře vybrala v září loňského roku byt 3+1 v Opavě. V inzerátu stálo, že má 76 metrů čtverečních. Podepsala rezervační dohodu a služila zálohu 70 000 korun, pak podepsala i smlouvu o smlouvě budoucí na koupi bytu.

Až odhad znalce pro potřeby banky, která jí měla poskytnout hypotéku, vyšlo najevo, že byt je menší, má jen 66,2 m2. „Rozhodli jsme se proto, že byt nechceme,“ uvádí čtenářka. Spor není dodnes dořešen, na vrácení zálohy manželé Lišníkovi stále čekají.

„Případ jsme předali k prošetření na Českou obchodní inspekci a podali podnět k daňové kontrole subjektu. Tak uvidíme, kde je spravedlnost,“ dodává čtenářka s tím, že po této zkušenosti by si již nikdy byt prostřednictvím realitky nepořídila.

V Česku chybí asociace, která by špatné makléře trestala

Ozval se také majitel pražské realitní kanceláře JH Incest Jiří Hluchý: „Musím naprosto souhlasit s tí, co je uvedeno v článku ,10 rad, jak nenaletět makléřům´,“ píše v dopise. „Bohužel se denně setkávám s makléři, kteří mají prapodivné jednání, jsou naprosto neochotní a o svých nabídkách často ani nic nevědí.

V ČR bohužel neexistuje jednotná asociace, která by makléřům udělovala oprávnění k výkonu této práce a v případě nekalého jednání je mohla okamžitě trestat pozastavením nebo pokutou,“ stýská si Jiří Hluchý a dodává: „Většina RK je solidních, dobré jméno nám všem ale kazí právě ty špatné….“