Povinnost kontrolovat komíny už tady byla dávno, ale vyhláška z roku 1981 byla zastaralá. Nové nařízení vlády proto udává přísnější podmínky pro bezpečné provozování komínů, kouřovodů a topenišť, naopak mírnější je u počtu kontrol.

Pozvat si kominíka teď stačí už jen jednou za rok

Nejlépe seženete kominíka mimo topnou sezonu, tedy na jaře nebo v létě. Komín si můžete vyčistit sami Nařízení vlády umožňuje šikovným majitelům spotřebičů na pevná paliva do výkonu do 50 kW čistit je svépomocí. Takové malé spotřebiče přitom najdete ve většině rodinných domků.799649:gallery:true:trueRevizi komína smí provádět jen kominík, který je zároveň revizní technik.

Komín byste měli čistit alespoň třikrát do roka. Kominík vás ale musí stejně navštívit a vystavit potvrzení, že je vše v pořádku. Revizi smí dělat jen odborník Zvyšují se i požadavky na samotné kominíky. Zatímco čištění a kontrolu komínů může dělat obyčejný kominík, tzv. revizi smí provádět jen kominík, který je zároveň revizní technik.

Revize se objednává vždy před uvedením komína do provozu nebo po každé stavební úpravě, při změně druhu paliva, před výměnou nebo novou instalací spotřebiče paliv, při komínovém požáru nebo při trhlinách v komínu.

Máte průšvih s komínem? 3 TOP rady, jak to rychle napravit

Máte průšvih s komínem? 3 TOP rady, jak to rychle napravit

Chladné večery a rána, tlusté svetry, svařák pro zahřátí a hlavně pohodlí v teple domova. Takový je podzim… Jenže - začali jste topit, a najednou jste…celý článek

Za požár vám hrozí tučná pokuta

799659:gallery:true:truePokuta až 25 tisíc korun hrozí v případě požáru tomu, kdo zanedbal čištění komína nebo povinné kontroly. Doklad o kontrole, který vám musí kominík dát, si proto uschovejte. Jeho minimální cena je asi 300 Kč (podle místa). Písemný doklad oceníte i při vyřizování vyplacení pojistky za požárem poničený majetek.

„Pokud se ukáže, že pojistná událost vznikla v přímé souvislosti se zanedbáním péče o komín, může dojít i ke krácení pojistného plnění,“ říká Tomáš Zavoral, mluvčí České pojišťovny, a zároveň radí, že pokud by vám doklad o revizi při požáru shořel, je možné se obrátit na kominíka, který revizi prováděl a měl by mít uloženu jeho kopii.

Kominíků je málo, ceny letí nahoru!

O cenách za vyčištění nebo revizi komína se nikomu nechce mluvit. Například v Praze ale kvůli nedostatku kvalifikovaných kominíků budou až o třetinu vyšší než jinde. „Ceny za kominické služby jsou smluvní a jsou předmětem dohody mezi zákazníkem a kominíkem. Můžou se mírně zvýšit,“ řekla Blesku tajemnice Společenstva kominíků Rita Halbrštátová. Důvodem prý bude větší rozsah prací.

Povinných kontrol ale bude méně. Podle kominíků, které Blesk oslovil, se ceny pohybují podle místa a náročnosti kontroly od 300 do 1000 Kč. Ještě loni přitom byly poloviční. Čištění přijde na 200 až 300 Kč. Revize je nejdražší. Zaplatíte za ni 1000 až 1500 Kč.

Fotogalerie
1 fotografie