Můžete třeba narazit na nesolidního makléře i finančního poradce, který se vám namísto pomoci bude snažit vytahat co nejvíc peněz z kapsy. A takových záludných zákoutí je v hypotéčním světě mnohem více. Jak je poznat a vyhnout se jim, aby vám nakonec nezůstaly oči pro pláč,  vám poradí Vladislav Vachata, ekonomický ředitel franšízové sítě realitních kanceláří Union Partners:

1) Hypotéku si sami raději nezařizujte

Pro pracujícího člověka je časově velmi náročné sledovat měnící se podmínky bank, změny v poplatcích, úrokové sazbě a různé novinky jak v hypoteční, tak v daňové oblasti. Pro finančního poradce je to naopak náplň práce, proto čím dříve s ním začnete komunikovat, tím více peněz i starostí můžete ušetřit.

2) Podle čeho si vybrat finančního poradce?

Dobrý finanční poradce by vám měl především naslouchat a určitě vám nenabízet něco, co nechcete nebo na co nemáte. Jeho návrhy řešení by vám měly být “šité na míru“ - žádná univerzální doporučení a nabídky služeb, které nechcete. Chtěli jste vypracovat finanční plán, jak co nejlépe splatit byt a už čtvrt hodiny posloucháte o skvělé pojistce? Najděte si jiného poradce! A nemusí být zrovna z věhlasné banky či realitní kanceláře, i zde platí, že méně je někdy více.

10 rad: Jak nenaletět makléřům?

10 rad: Jak nenaletět makléřům?

Koupě bytu je investice, kterou uděláte obvykle jednou, dvakrát za život. Právě proto byste měli být při rozhodování, jaký byt pořídit, velmi opatrní.…celý článek

3) Je finanční poradce a realitní makléř v jedné osobě ta správná volba?

Nabídky „2 v 1“ na první pohled možná šetří čas, často však postrádají kvalitu. Potíž univerzálních makléřů může být v nedostatečné kompetenci ať pro tu či onu činnost, je totiž téměř nemožné být odborníkem ve více oblastech. Při pořizování nemovitosti proto upřednostněte ty společnosti, které nabízejí kompletní servis, ale pro každou oblast mají kompetentní odborníky.

3) Kdy s odborníky začít jednat?

Ideálně již od počátku jednání o koupi nemovitosti. Včasná součinnost finančního poradce s realitním makléřem/developerem celý proces urychlí, zvlášť pokud si vyberete odborníky sídlící pod jednou střechou. Nezapomínejte, že hypotéka znamená i jednání s katastrálními úřady a i tady můžete využít zkušeností a znalostí realitního makléře.

4) Stačí mi jediná nabídka finančního poradce?

Nechte si připravit několik alternativ financování a odůvodnění doporučeného řešení. Pokud je finanční poradce dobře informován o investičním záměru (což zaručuje úzká spolupráce s realitním makléřem), pak bude schopen doporučit vhodné alternativy a nikoliv jen jedno řešení.

Sjednáváte si hypotéku? Je lépe nejdříve dvakrát měřit, než do toho "říznete"!
Autor: Profimedia
Je lépe nejdříve dvakrát i vícekrát před rozhodnutím měřit, než do toho "říznete"!

5) Jak poznat nesolidního „poradce“?

První dojem je samozřejmě důležitý, ale nemusí být směrodatný, i ti, co vás chtějí připravit o peníze, umějí být velmi sympatičtí – mají to v popisu „práce“. Realitní kancelář navštivte osobně, uvidíte, jak na vás bude působit. Prohlédněte si i web, zjistěte si, zda a jak se o kanceláři píše v médiích či na různých diskuzních fórech. Kvalitní realitní makléř by měl spolupracovat s právníkem i finančním poradcem, protože jeho práce obnáší spoustu papírování. Základem je samozřejmě i písemná smlouva jasně vymezující rozsah spolupráce.

Dobrý poradce by vás měl upozornit také na nejrůznější poplatky, které mohou hypotéku výrazně prodražit.

Autor: shutterstock 6) Jaký druh hypotéky je pro vás ten pravý?

Existuje velké množství hypotečních produktů, proto si nechte finančním poradcem objasnit, co je relevantní pro vaši situaci. Hypotéky se na současném trhu dělí podle 4 základních parametrů: A) účelu využití poskytnutých finančních prostředků, B) požadované výše hypotečního úvěru, C) prokazovaných příjmů žadatele a za D) způsobu splácení hypotečního úvěru. Výsledný produkt je vždy kombinací těchto parametrů.

7) Pozor na poplatky, oberou vás o spoustu peněz!

Sledovat pouze výši úrokové sazby nestačí, banky si účtují různé poplatky, které vám mohou hypotéku prodražit až o několik desítek tisíc. Už na počátku celého procesu se setkáte s poplatky za povinné ocenění nemovitosti, dalším nemalý poplatek můžete odvést za zpracování hypotéky, řízení účtu a následují poplatky za čerpání úvěru, nedočerpání úvěru, sankční poplatky apod. Nechat si udělat poradcem pečlivé srovnání bank se určitě vyplatí.

8) Čerpání úvěru

Pokud čerpáte neúčelový úvěr, pak je čerpání hypotečního úvěru jen otázkou vaší volby a možností financující banky. Pokud ovšem čerpáte úvěr na investici do koupě nemovitosti, její rekonstrukci, vypořádání dědictví, společného jmění manželů atd., musí termín a způsob čerpání odpovídat smluvní dokumentaci, kterou banka před zpracováním úvěru schvaluje. V případě transakcí spojených s nemovitostmi je dobré, když proces pomáhá koordinovat realitní makléř společně s finančním poradcem.

KDO VÁM DNES RADÍ?

Mgr. Vladislav Vachata, ekonomický ředitel Union Partners, působí na trhu s realitami již řadu let.
Autor: Archiv
Vladislav Vachata je ekonomickým ředitelem franšízové realitní sítě Union Partners. V obchodní a poradenské oblasti se pohybuje již od ukončení studia na Univerzitě Palackého v Olomouci a Sheffield Hallam University v Praze.  Na ředitelských pozicích působil například ve společnostech Shell či Citibank. Od března 2009 zastává pozici ekonomického ředitele v české realitní franšíze Union Partners.

9) Kdy změnit banku

Určitě není od věci čas od času porovnat úrokové sazby a další poplatky vaší banky s ostatními. Pokud vám bude vaše banka dlouhodobě nabízet nevýhodné podmínky a nebude s vámi ochotna o změnách fixace včas jednat, zvažte změnu a požádejte o pomoc finančního poradce, který vám může – standardně zdarma - porovnání vypracovat a navrhnout řešení.

10) Potíže se splácením – co teď?

Problémy se splácením nejsou bohužel neobvyklé. Pokud potkají i vás, například z důvodu životní změny, a tedy i finanční, řešení především neodkládejte. Banky se shodují, že čím dříve na novou situaci budete reagovat a komunikovat, tím lépe pro vás. Banky jsou pak většinou ochotné ať už krátkodobý či dlouhodobý výpadek ve financování řešit individuálně a splátkový kalendář upravit.

Pokud vám výhodnější podmínky nabídne jiná banka, zvažte refinancování, počítejte však se sankčními poplatky. Máte-li úvěrů více, řešením může být při problémech i jejich konsolidace. Posledním řešením neschopnosti splácet je pak prodej nemovitosti, v lepším případě její pronájem.

Fotogalerie
3 fotografie