Jaké ale dveře z té obrovské nabídky vybrat, abyste se ve svém panelákovém bytě cítili jako v rodinném domku? Pojďte s Blesk.cz absolvovat malou designérskou lekci. Pak zaručeně nesáhnete vedle a správnou volbou dveří přivedete svoje bydlení k dokonalosti.

Dveře určují, jak bude byt vypadat

Dveře jsou jedním z prvků interiéru, určující hlavní směr barevného ladění. A to spolu s podlahou, odstínem stěn a nábytku. Jak ale docílit jednoho harmonického celku, který dělá domov domovem?

Dveře byste měli vzájemně sladit s podlahou, nábytkem i malbou v interiéru.

Osvědčená rada na začátek zní: Zaměřte se na dveře a podlahu a vybírejte kombinaci opačných nebo totožných desénů. V prvním případě bude tedy ke světlým dveřím patřit tmavý dekor podlahy nebo naopak.

Modelová řada LOTOS, dýha jasan
Autor: SAPELI
V menších prostorech se vám vyplatí světlá podlaha. Ta místnost opticky zvětší a prostor pak vypadá elegantně. K této světlé kombinaci vám bude dobře ladit nábytek ve světlém i tmavém dekoru. Dobře lze tuto variantu uplatnit v obývacím pokoji, spojeném s kuchyní, kde vám ulehčí rozhodování.

Tmavší desény dřeva jsou obecně vnímány jako zajímavější a při správné kombinaci působí luxusně. Tmavá dýha na dveřích je určitě nadčasovou volbou. V současné době je velmi oblíbený ořech, ať už jeho evropská varianta či americká.

803376:gallery:true:true„Když konkrétní model dveří zkombinujete s kvalitním a designovým kováním a zárubněmi v odpovídajícím dekoru, výsledkem bude perfektní vzhled dveřního kompletu,“ radí bytová architektka Zuzana Matelová, podílející se na nekomerčním projektu „Umíme udělat domov“. Platí, že jeden interiér by měl být vždy vybaven dveřmi z jedné modelové řady. Záleží na dostatku světla, kam se vám hodí plné nebo prosklené křídlo.

Kombinace opačných desénů

Odstín dveří můžete můžete zvolit buď v kontrastu s podlahou...
Autor: SAPELI
Jiné designové poučení, podle kterého se můžete řídit, je zmiňované sladění stejných dekorů na dveřích a podlaze. Pokud se vám líbí světlý odstín nebo chcete interiér opticky rozsvítit, vyberte si pro obojí stejnou dřevinu. Klasika v podobě dubu je sice nenápadná, ale zato decentní a vnese teplo i do moderního bydlení.

„K dubovým dveřím a dubové podlaze doporučuji nábytek v tmavším provedení, může být v mořeném ořechu nebo v dýze wenge. Dub můžete doplnit židlí či pohovkou v tmavé čokoládové kůži,“ doporučuje architektka.

...nebo je s podlahou naopak barevně sladit.
Autor: SAPELI
Pokud vyznáváte originálnější řešení, můžete využít opačný efekt, a sice nábytek v běleném dubu, což vykouzlí exkluzivní nádech. Aby skloubení světlých desénů nepůsobilo příliš studeně, sáhněte po doplňcích jako je koberec nebo textilie s výraznějšími barvami.

V módě jsou exotické dřeviny, ale buďte ostražití!

Hledáte-li výraznější desén pro vaše dveře, zaměřte se na exotické dřeviny s nepřehlédnutelnou přírodní kresbou. Dávejte pak ale pozor na to, abyste interiér nepřekombinovali dalšími doplňky. Raději zapomeňte na další dřevěné dekory, které by se s výraznou kresbou na dveřích popraly. Na podlahu se v takovém případě hodí jednobarevná dlažba, PVC nebo koberec.

V současné době "frčí" výrazné exotické vzory. dveře SAPELI, modelová řada ELEGANT, dýha polární ořech
Autor: SAPELI
Při sladění totožných dekorů buďte především u dřevin s nápadnější přírodní kresbou ostražití. Podlahy se stejným názvem dekoru, jako bude dveřního křídlo, nemusí vzhledem přesně odpovídat. I menší odchylka může nakonec výsledný dojem pokazit. Proto se vyplatí možnost, kterou nabízejí někteří velcí výrobci dveří, a vzít si v jejich prodejně vzorek s povrchem dveří. Podle něj pak snáze vyberete správný vzor podlahy.

Pozor, abyste byt „nepřeteplili“!

Nevhodně zvolená barva stěny v kombinaci s dveřmi, podlahou a nábytkem byt "přeteplí".
Autor: SAPELI
A závěrem rada, jak se vyvarovat časté chybě při kombinaci odstínů. „Velmi oblíbené jsou teplé barvy, ale stává se, že jimi majitelé interiér přesytí a prostor tím ,přeteplí´. Jednotlivé prvky tak vedle sebe navzájem zanikají. Snadným řešením, jak výsledný dojem vylepšit, je obměna barvy stěn, čímž se místnost znatelně projasní,“ doporučuje na závěr ing. architektka Zuzana Matelová.
Fotogalerie
9 fotografií

Zdroj: Foto Sapeli, archiv firem a projekt www.umimeudelatdomov.cz