Pohodlné bydlení může být ale ohroženo rušivými hluky z těsného soužití s dalšími lidmi. Dobrý soused je poklad k nezaplacení. Není nutné ho ale každý den poslouchat přes stěnu.

Při rekonstrukci staršího panelového bytu 3 + kk, který zdědil mladý pár, bylo odhlučnění interiéru jedním z hlavních požadavků.

Petr a Lucie chtěli žít v novém, moderním a pohodlném bytě, který jim dá pocítit to, že jsou „ve svém“. Sousedy chtěli potkávat pouze na chodbách, a nikoliv je poslouchat u sebe v ložnici.

Chytré řešení se systémy suché výstavby

V panelovém domě je to na první pohled neřešitelný úkol. Hledali tedy možnosti, jak napravit všechny nešvary staršího bytu – staré rozvody elektřiny, malá koupelna, nedostatek úložných prostorů, nerovné stropy, spáry mezi panely a křivé zdi a k tomu navíc ten pocit klidu a pohody.

Požadavků bylo mnoho, nároky vysoké, ale rozpočet a čas na rekonstrukci byly velmi omezené.

Po zvažování různých stavebních technologií se nakonec rozhodli vyřešit různorodé problémy se sádrokartonovými systémy.  Je to chytré řešení pro hodně požadavků.

Rekonstruovaný byt
Autor: RIGIPS

Protihluková obálka bytu

Celý byt odhlučnili, přestavěli a opravili pomocí akustických sádrokartonových a sádrovláknitých systémů. Vytvořili po obvodu bytu „protihlukovou obálku“.

Předsazené stěny zaberou jen 6,5 cm při jednoduchém a 8 cm při dvojitém opláštění modrými akustickými deskami Rigips. Celkově v bytě ubraly něco přes 1 m2 plochy, ale přidaly 9 dB (decibelů) akustické pohody. A se sousedy se už neuslyší.

Akustické stěny

Akustické sádrokartonové příčky jsou jen 7,5 cm silné, a přitom o 3 dB překračují požadované normové požadavky na akustiku v bytě. Proti původním stěnám tak získali navíc 1 m2 na ploše příček a o 12 dB lepší akustickou pohodu. Po rekonstrukci se tedy podlahová plocha bytu nezmenšila.

Tloušťka příčky je jen 7,5 cm a její hmotnost je 28 kg/1m2. I takto tenká příčka dokáže velmi dobře zvukově izolovat. Její hodnota vzduchové neprůzvučnosti je 45 dB. Právě lehkost nové příčky umožní snadnou změnu dispozice. Příčky bylo možné postavit kamkoliv podle vlastních potřeb. Mladý pár tak získal výklenky ve stěnách pro nové šatní skříně i větší prostor pro kuchyni a koupelnu.

Úspora až 30 % nákladů

Všechny modré akustické konstrukce Rigips s výměrou 185 m2 je stály přibližně 112 000 Kč, což je méně než nová kuchyně. Využitím sádrokartonových systémů při rekonstrukci bytu dokonce ušetřili na některých konstrukcích až 30 % nákladů ve srovnání se zděnou příčkou.

V bytě postavili 35 m2 akustické příčky Optimum, což je sádrokartonová příčka s vloženou minerální izolací opláštěná jednou vrstvou modré akustické desky Rigips. Finanční úspora proti pórobetonové příčce se srovnatelnými vlastnostmi byla přibližně 12 000 Kč.

V místech, kde zavěšovali novou kuchyňskou linku, použili akustickou předstěnu Exclusive s vloženou minerální izolací a dvojitě opláštěnou modrou akustickou deskou Rigips. Dvě vrstvy desek unesou zátěž skříněk i bez potřeby speciální podkonstrukce. Nosnost jedné kotvy v takovém opláštění je totiž až 75 kg.

Posledním prvkem „protihlukové obálky“ bytu byl akustický sádrokartonový podhled. V panelovém bytě je každý centimetr prostoru důležitý. Snížení stropu s modrými akustickými deskami Rigips bylo ale jen o 5 cm a přineslo o výrazných 13 dB lepší zvukově izolační vlastnosti. Rodinku s malými dětmi, která žije o patro výš, slyší tedy již jen velmi málo.

A navíc se už nemusejí dívat na spáry mezi panely a vlnitý strop, protože finální povrchová úprava sádrokartonu zajistí hladký strop.

Nová koupelna

Průchozí umakartové bytové jádro bylo samozřejmě vysoko na žebříčku plánových změn. Pračka v chodbě a otočné umyvadlo, které stále protéká, neodpovídá potřebám pohodlného bydlení. Bylo nutné tedy koupelnu zvětšit, nechat jen jeden vchod a změnit i rozmístění sanity. Větší prostor se získal díky konstrukcím Sanit ze sádrovláknitých desek Rigidur tloušťky jen 10 cm.

Sádrovláknité desky Rigidur jsou vysoce odolné proti proražení, mají vysokou únosnost a jsou určeny speciálně do vlhkých prostor. Není tedy třeba se obávat potíží s plísněmi. Navíc transport do třetího patra bez výtahu nebyl problém, protože desky mají rozměr pouze 1x1,5 m.

Na akustiku se nezapomnělo ani tady. Příčka Sanit dokáže i v této tloušťce velmi dobře zvukově izolovat. Na strop byl namontován podhled s modrou akustickou impregnovanou deskou. Zajistí ticho a nenavlhne. Už se dá v koupelně v klidu relaxovat.

Rekonstruovaný byt
Autor: RIGIPS

Změřené důkazy

Petr s Lucií chtěli mít v ruce pádné argumenty a nechtěli jen tak věřit slibům realizační firmy. Nechali si proto Technickým a zkušebním ústavem stavebním měřit akustiku v bytě před a po montáži konstrukcí. Dostali tak jednoznačný důkaz, že modré akustické sádrokartonové konstrukce Rigips fungují a byt skutečně odhlučnily.

Po dokončení rekonstrukce a zařízení interiéru se Lucka a Petr rozhodli otestovat, jak dobře byt odhlučnili. Pozvali přátele na sledování hokejového zápasu a fandit se smělo bez omezení. Jak to dopadlo a jestli si na ně sousedi stěžovali, najdete na www.prestavujemebyt.cz.

Kontakt:

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips, tel.: 724 600 800, e-mail: ctp@rigips.cz, http://www.rigips.cz