Rodačka ze Světlé nad Sázavou akademická malířka Blanka Matragi svou designérskou tvorbou nezapře, že je vyučenou brusičkou skla, vystudovala střední i vysokou uměleckoprůmyslovou školu. Její návrhy experimentálního designu jsou stejně neotřelé, jako její módní kreace.

Pro známou firmu navrhuje Matragi také sady porcelánu
Autor: Archiv Blanky Matragi
Matragi,%20celebrity,%20moda,%20bytovy%20design,%20bydleni" alt="1071393:gallery:false:true:true" width="236" height="246" />„Je příjemné, že mě oslovila řada známých firem, abych pro ně vymyslela něco nového. Mám tak nový impulz, možnost odbočení od mé každodenní rutinní oděvní práce,“ svěřuje se. S jejími módními kreacemi i designérskými počiny se můžete seznámit na výstavě Timeless v pražském Obecním domě. Potrvá rok a návrhářka ji připravila k 30. výročí svého působení v módní branži.

Co je to nápad? Bliknutí!

Kde bere světoznámá módní návrhářka a designérka své nápady? „Někde v temných zákoutích hlavy archivujete zážitky a zkušenosti, aby se v momentě jakéhosi osvícení vynořily, propojily a zřetězily v cosi unikátně nového. Mít nápad je vždycky náročnější, pracnější a poctivější než jít a zkopírovat jej. Plagiátoři vždycky byli a budou. Tvůrčích duší je menšina oproti těm, kteří potřebují ke svému dílu návody, recepty a manuály.

Černobílá variace, inspirovaná kubismem
Autor: Archiv Blanky Matragi
Matragi^Blanka%20Matragi,%20celebrity,%20moda,%20bytovy%20design,%20bydleni" alt="1071389:gallery:false:true:true" width="282" height="169" />To vím už od dob, kdy si moje maminka vymýšlela vzory k pletení sama, zatímco sousedky potřebovaly nákresy z Vlasty nebo Burdy,“ svěřuje se Matragi ve své v pořadí už druhé knize „Jedu dál“, která vyšla letos v září.

Návrat do Česka? O tom zatím neuvažuje

Blanka Matragi žije s manželem Makramem už 21 let v libanonském Bejrútu. Vrátí se někdy natrvalo zpátky do Česka?

„Zatím o tom s manželem neuvažujeme. V Libanonu máme dům, loď, dílny s úžasnými zaměstnanci, kteří pro mě pracují třicet let. Při slově domov si ale představím Posázaví, Prahu. Dřív jsem milovala moře, horko, dnes jedu ráda za změnou, těší mě čtyři různá roční období, miluji vůni pokosených luk. Patřím zkrátka na Vysočinu,“ tvrdí návrhářka.


Exkluzivní rozhovor s Blankou Matragi, ve kterém se svěřuje se svými plány do budoucna i s tím, jak se žije v Libanonu, si můžete přečíst v listopadovém čísle časopisu Blesk Hobby, který je právě na novinových stáncích.

Fotogalerie
10 fotografií