„S naší koupelnou si nevíme rady. Já jsem pro sprchový kout, protože nám už bude 60 let. Manžel je pro vanu. Nelíbí se nám také bojler, ale jiné místo pro něj nemáme,“ popisuje situaci čtenářka a prosí o radu.

Architektka: Bude třeba radikální změna!

V podkrovní koupelně je nyní minimum místa, pračka má odpad vyvedený do vany. Jak si poradí naše architektka?
Autor: Hana Kožená
Ing. arch. Zuzana Matelová, která se mj. podílí na internetovém projektu Umíme udělat domov, dostala nelehký úkol. Koupelna paní Kožené je totiž velice malá, řešení navíc komplikuje šikmý strop, který ji ještě více zmenšuje.  Zvláštně je v koupelně také řešené malé okno, které je nízko u podlahy. Problém je i umístění bojleru a pračky, která má vyveden odpad do vany.

„Nynější stav rozhodně neodpovídá požadavkům současného bydlení a už vzhledem k přibývajícím letům majitelů je třeba koupelnu radikálně přebudovat,“ domnívá se architektka.

„Vanu rozhodně doporučuji vyměnit za větší sprchový kout se sedátkem. Vedle sprchového koutu tak vznikne úložný prostor a zároveň prostor pro pračku,“ radí Zuzana Matelová.

Manželé mohou vybírat ze dvou řešení

První varianta je nákladnější, počítá s novým střešním oknem, ale ušetří v malé koupelně prostor
Autor: Umíme udělat domov.cz
Bytová architektka přichází se dvěma variantami. V prvním návrhu navrhuje radikálnější řešení, ve druhém zachovává současné uspořádání. První řešení je tedy nákladnější, protože počítá s vytvořením střešního okna a zazděním stávajícího.

Bylo také potřeba zakrýt bojler, který v prostoru ruší. Sádrokartonová nebo vyzděná příčka zároveň využitá pro sprchový kout danou místnost sice zmenší, ale může chytře sloužit jako odkládací nika. Tato příčka nám umožní bojler efektivně ukrýt do "skříně", ve které ještě pod bojlerem vznikne další úložný prostor, např. na odkládání špinavého prádla.

Umývadlo zůstalo na původním místě,pouze vznikl ještě další odkládací prostor v podobě dvou zásuvek
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Umyvadlo zůstalo na původním místě, pouze v tomto místě vznikl ještě další odkládací prostor v podobě dvou zásuvek. Odkládacích ploch pro svršky není v koupelně nikdy dost a také je dobré myslet na posezení. Proto se v koupelně nově objevila lehká mobilní stolička, kterou majitelé snadno zasunout pod umyvadlo, což nijak neubere už tak malému prostoru,“ upřesňuje autorka návrhu.

V původní koupelně je vedle okna otopný žebřík, který lze ponechat. Vzhledem k navrženému úložnému systému se jen přemístil za dveře, kde jej lze použít i ve větším provedení. Může být ovšem i menší v kombinaci se zabudováním podlahového topení, aby byl zachován teplotní komfort.

I při zachování přízemního okénka našla architektka lepší místo pro pračku
Autor: Umíme udělat domov.cz
Co se týče úložného prostoru vedle sprchového koutu, vznikly také dvě možnosti. Tam, kde zůstalo stávající okno, není možné pračku schovat do "skříňky", abychom si pak nestínili. Proto v tomto návrhu vidíte uspořádání s otevřenými policemi, popř. v kombinaci policového systému se dvěma uzavřenými výklopnými úložnými prostory.

Řešení se střešním oknem umožňuje vytvořit hladký blok s ukrytou pračkou a policovým systémem.

Jak koupelnu „obarvit“?

U varianty s živou zelenou barvou jsem úložné systémy navrhla z lamina v imitaci světlejšího dekoru dřeva
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Vzhledem k praktičnosti a celkové údržbě je možné využít litých podlah a stěn PANDOMO. Tyto stěny mají charakteristický vzhled a lze je různě probarvovat. Pro oživení prostoru jsem v návrhu zvolila barevnou podlahu a stěnu sprchového koutu,“ radí také architektka Matelová

Podlahy a stěny mohou být v bílém či šedobéžovém nádechu v kombinaci s výraznou mozaikou ve sprchovém koutě. „U varianty s živou zelenou barvou jsem úložné systémy navrhla z lamina v imitaci světlejšího dekoru dřeva,“ uvádí architektka. Matelová. Pokud by se majitelům více líbila živější oranžová varianta ve stylu současné koupelny, doporučený je v bílém laminu či odolnějšímu laku. „Místo

Pokud by se majitelům více líbila živější oranžová varianta ve stylu současné koupelny, doporučená je v bílém laminu či odolnějšímu laku
Autor: Umíme udělat domov.cz
navržených litých stěn a podlah lze uplatnit velkoformátovou dlažbu a obkladu v jemných šedobéžových odstínech v kombinaci s výraznou mozaikou,“ doporučuje na závěr.

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) spolu s jejím půdorysem a s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!

Kdo dnes radil naší čtenářce?

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová
Poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového 803376:gallery:true:truedesignu již řadu let. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.