Pokud se rozhodly, že se u vás ubytují, máte docela smůlu. Těchto velmi inteligentních šelmiček se budete zbavovat jen obtížně. Blesk.cz má pro vás několik osvědčených rad, přesto počítejte s tím, že jde o běh na dlouhou trať…

Nejraději se kuna zabydlí na půdě. Je to noční šelma, která je navíc velmi hravá, takže můžete počítat s mnoha bezesnými nocemi. Při svém řádění umí dělat pořádný hluk. To však není to nejhorší. Pořídili jste si nové zateplení střechy? Tak to jste udělali kuně velkou radost. Za pár dní vám ho při svých hrátkách dokonale zlikviduje. Škody může napáchat i v kurníku a na zahradě. Je to všežravec, který si rád pochutná na holoubatech, kuřatech, vajíčkách i bobulích rybízu. Nepotěší vás ani to, že si své teritorium značkuje odporně páchnoucím trusem.

Zcela nevysvětlitelná je potom záliba kun pro motorový prostor vašeho auta. Velmi úspěšně se postarají o to, abyste s ním jen tak nevyjeli – rozkoušou pryžové hadice a elektrické kabely zbaví izolace.

Kuna skalní je velmi inteligentní. Pokud se rozhodne k vám nastěhovat, snadno se jí nezbavíte
Autor: Profimedia.cz

Co na kuny platí a co ne

Existují desítky rad, jak se nezvaného návštěvníka zbavit. Jenže co platí na jednoho, druhý se tomu vysměje. Nezbývá tedy než vyzkoušet, co právě na tu vaši kunu platí:

Elektronické plašiče a spreje : Obvykle účinkují jen krátkodobě. Kuna si na ně časem zvykne. V motoru uspějete s odpuzujím sprejem, ale musíte být vytrvalí. Pokud se vám v autě chce šelmička zabydlet, nejúčinnější je nějakou dobu parkovat hodně daleko a věřit, že si najde jiný pelech.

Koření a chemikálie: Častá rada, ale podle těch, co to vyzkoušeli, nefunguje. Kunám nevadí pepře, ocet, formalín, petrolej a dokonce ani savo.

Setrvalý hluk: Ten kuny nesnášejí. Můžete zkusit dát na půdu například rádio a udělat jim diskotéku. Je ale sporné, kdo z vás to vydrží déle.

Trus kočkovitých šelem: Především ten tygří, který vyprosíte v zoo, často opravdu zabere a kuny se zbavíte. Ale ne každé, některé jsou opravdu hodně otrlé…

Kuna skalní má typickou bílou náprsenku. Tato štíhlá krasavice se dokáže protáhnout i tou nejužší skulinkou
Autor: Profimedia.cz

Vlastní pes: I to je podle mnohých účinná metoda. Kuna kupodivu respektuje teritorium, které si označil váš čtyřnohý miláček. No ale zkuste svého psa dostat třeba na půdu…

Vlastní ochočená kuna: Taková už žádnou konkurentku do svého teritoria nepustí a údajně ani neškodí svému pánovi. Ale pozor, zákon ji považuje za nebezpečné zvíře, k jehož chovu potřebujete povolení. Svého mazlíčka se navíc už nikdy nezbavíte a rádi vás nebudou mít sousedi, kam bude chodit na lupičské výpravy.

Kuna se dá ochočit, ale k jejímu chovu musíte mít povolení, zákon ji považuje za nebezpečné zvíře
Autor: Blesk

Utěsnění přístupových cest: Je to nepracnější, ale nejúčinnější způsob. Pečlivě utěsněte veškeré spáry. A to i ty nejmenší skuliny – je až neuvěřitelné jak úzkým otvorem se kuna dokáže protáhnout. Když nenajde dostatek přístupových a únikových cest, dokonale ji znechutíte a půjde si hledat jiné bydlo.

Nucená emigrace: Další účinná metoda, vyžadující ale hodně trpělivosti. Pořiďte si například prostřednictvím internetu (cena kolem 1 100 Kč) speciální sklopec na kuny, do kterého ji odchytíte. Chvíli asi potrvá, než najdete správnou návnadu, tato šelmička vám při své inteligenci jen tak na něco neskočí. Až se vám to podaří, naložte ji do auta, odvezte co nejdále od domova a doufejte, že si nezapamatovala cestu zpátky.