Ceny plynu i elektřiny rok od roku stoupají a s nimi rostou i účty za teplo. Stále více lidí se proto vrací k topení pevnými palivy. Elegantním řešením je pořídit si krbová kamna. Výrobci se rychle přizpůsobili novému trendu, a tak můžete volit z nepřeberného množství typů. Záleží jen na vás, zda budete chtít jen přitápět v méně chladných dnech, nebo vám budou  krbová kamna budou sloužit jako hlavní zdroj tepla.

Jak si správně vybrat krbová kamna

Výhodou krbových kamen je, že mohou být stejně dobře hlavním zdrojem tepla po celou topnou sezónu, stejně jako poslouží pro příležitostné vytápění. Možná je i kombinace s jiným zdrojem tepla. Záleží jen na vás, která si vyberete.

Pro příležitostné topení jsou vhodná například krbová kamna Pico od výrobce Hass+Sohn. Cena 10 551 Kč (Mountfield)
Autor: Mountfield.cz
Příležitostné vytápění: Menší typy kamen jsou ideální jako doplňkový zdroj pro občasné přitápění ve dnech, kdy teplota klesne, ale vy ještě nechcete pouštět hlavní zdroj tepla. Využijete je především na chatách a chalupách, nebo si můžete dopřát atraktivní posezení u živého ohně přímo doma v obývacím pokoji.

Pokud chcete krbová kaman jako hlavní zdroj tepla, můžete volit například kamna Tanaga. Výrobce Hass+Sohn, cena 31 671 K4 (Cena Mountfield)
Autor: Mountfield.cz
Hlavní zdroj tepla v domě nebo bytě: Pokud chcete vytápět celý dům, jsou jasnou volbou typy krbových kamen s teplovodním výměníkem, které lze připojit do stávajícího, ale i nového teplovodního rozvodu a vytápět tak více místností najednou. Vyplatí se, když jsou zároveň vybaveny systémem tercilrního vytápění, který zajistí vyšší teplené výkony při nižší spotřebě paliva.

Pro nízkoenergetický dům jsou určena kamna Osorno od výrobce Hass+Sohn. Cena 25 159 Kč (Mountfield)
Autor: Mountfield.cz
Topení v nízkoenergetických domech: Krbová kamna Osorno dokonale vytopí stále populárnější nízkoenergetické domy. Díky svým parametrům (výkon 2 až 4 kW) jsou pro tyto stavby nové generace ideální volbou. Kamna jsou vybavena systémem terciárního vytápění a mají externí přívod vzduchu. V nabídce jsou v nadčasové kombinaci bílé a antracitové.

Na trhu najdete i designová kamna, která budou ozdobou vašeho bytu. Na snímku kamna Siena I od Hass+Sohn
Autor: Mountfield.cz
Kamna jako designový šperk moderního interiéru: Moderní krbová kamna mohou nabídnout i víc než jen tepelný výkon. Kromě výtečných technických parametrů a precizního zpracování staví na obdiv i dokonalý design, který uspokojí i ty nejnáročnější estéty. Jejich materiálové i řemeslné provedení je na tak vysoké úrovni, že se stávají přirozenou dominantou každého moderního interiéru, ve kterém výrazným způsobem ovlivňují atmosféru.
Krbová kamna zahřejí, otevřený oheň navíc dodá interiéru neopakovatelnou atmosféru
Autor: Profimedia.cz

Nejčastější otázky

Mohu mít krbová kamna ve svém obýváku? Stačí přístup ke komínu, pevná nehořlavá podložka a luxus posezení u ohně s rodinou a přáteli si lze dopřát také. Obávat se není třeba ani nepříjemného dýmu. Moderní typy kamen mají dokonalý systém spalování, kdy se žádný kouř do obývacího prostoru nedostane. Minimální je i množství popela.

Jak mohou mít krbová kamna ještě vyšší výhřevnost? Kvalitní krbová kamna jsou vybavena systémem terciálního spalování, který jejich provoz ještě více zefektivní a zlevní.

Co je terciální spalování? Předehřátý vzduch je speciálními tryskami znovu veden do spalovacího prostoru. Tímto způsobem je možné zužitkovat i plyny, které by jinak běžně utíkaly do komína. Účinnost spalování je tak podstatně vyšší při mnohem menší spotřebě paliva.

Náš tip:

Všechny modely jsou od výrobce HAAS+SOHN, které má v nabídce mj. i Mountfield.  Při troše štěstí si na ně nyní můžete u tohoto prodejce vytočit slevu až 100 procent a získat je tedy zadarmo!

Fotogalerie
7 fotografií