I když o vánočních svátcích bývá klidněji, letošní Štědrý den byl pro hasiče co do počtu požárů čtvrtým nejhorším za posledních 10 let. Jak tedy předejít tomu, abychom nemuseli před i během oslav příchodu nového roku zvát namísto blízkých a přátel právě hasiče? Máme pro vás pět rad, na co si hlavně dávát pozor:

1. Vánoční stromek vzplane během pár vteřin

Stromečky většinou odstrojujeme až po Novém roce, do té doby stále navozují sváteční atmosféru. Požárů, které vánoční stromky způsobily, sice v posledních letech hodně ubylo. Především proto, že klasické svíčky nahradily elektrické. Ale i od nich hrozí velké nebezpečí, zvláště pokud jste je pořizovali u stánkářů. Co umí takové osvětlení, které neprošlo zkušebnou a nemá příslušné certifikáty, ukázal pokus výzkumníků. Vánoční stromeček vmžiku vzplál a za 45 vteřin byl v plamenech celý byt (viz video):

Video
Video se připravuje ...

Jak rychle shoří umělý stromeček v kombinaci se světly od Vietnamců Youtube.com

Svůj stromeček tedy mějte stále na očích a výzdobu zhasínejte kdykoliv, když jdete pryč. Pokud máte řezaný živý stromeček, pravidelně ho zalévejte. Uschlé jehličí je pro oheň také vítané sousto!

2. Nehlídané svíčky – oheň v bytě

Také letos už hořelo od adventní svíčky. Pokud tváte na tom, že právě svíčka je to pravé pro sváteční pohodu, pak pamatujte na to, že jde o živý oheň. Umístěte ji na nehořlavou podložku a co nejdále od hořlavých předmětů, jako jsou záclony, potahy atd. Hořící svíčky nenechávejte bez dozoru ani vteřinu a při odchodu z bytu i na pár minut je zhasněte.

3. Také rozpálený tuk je nebezpečný

Požár může způsobit i tuk na pánvi, který vzplál...
Autor: HZS
Určitě stále ve sváteční dny vaříte, pečete, smažíte. Případů, kdy rozpálený tuk na pánvi vzplál a kuchyně lehla popelem, znají hasiči také nepočítaně. Většinou zahoří neprve digestoř, od ní pak oheň přeskočí na kuchyňskou linku a neštěstí je hotovo. Když už tuk vzplane, přikrejte tedy rychle nádobu pokličkou. Největší omyl je zkoušet oheň hasit vodou. Většinou dojde k explozi a vy můžete utrpět těžké popáleniny!

4. Petardy a rachejtle

Bez těch už si silvestrovské veselí snad ani neumíme představit. Každoročně sice hasiči radí, na co si dát pozor, přesto neškodí si zopakovat základní

Archív
Autor: Archív
pravidla: Zásadně si pyrotechniku nevyrábějte sami, na trhu je dostatek určitě bezpečnějších výrobků. I tady platí, že není dobré kupovat ani zábavní pyrotechniku u stánkářů.

Když už se bez ní neobejdete, nakupujete ji jen v kamenných obchodech a takovou, která má všechny certifikáty a návod v češtině. Než ji začnete odpalovat, připravte si kbelík s vodou. Tam dávejte pyrotechniku, které selže a nechte ji ve vodě alespoň 24 hodin. Rozhodně se nepokoušejte ji odpálit znovu! Nemiřte také raketami do lidí ani do oken, odpalujte je vždy na volném prostranství a kolmo vzhůru. V opačném případě může dojít ve vteřině k neštěstí.

5. Lampiony štěstí

Lampiony přání jsou v poslední době velice populární.
Autor: čtk
Je to oblíbená zábava posledních let. Jde o malý balón v podobě lampionu, který vynáší vzhůru hořící svíčka. Jde tedy o otevřený oheň a proto je třeba věnovat zvýšenou pozornost při manipulaci s ním. Lampion proto nevypouštějte za větrného počasí ani v blízkosti obydlí, stohů slámy a skladů s hořlavinami. Lampion sledujte po celou dobu jeho letu, abyste se ujistili, že zhasl ještě ve vzduchu – i malý plamínek může způsobit velký požár.

Fotogalerie
4 fotografie