Paní Smetanková má budoucí podobě svou představu: V koupelně by chtěla větší vanu s možností sprchování, umyvadlo se skříňkou a pokud to jen trochu půjde, chce tu mít i pračku. Koupelna a WC mají zůstat oddělené, ale s jednotným designem.

Jak situaci hodnotí architektka?

Nelehký úkol: Na WC koukaly ze zdi cihly, kabely a trubky
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Koupelna paní majitelky je opravdu velmi malá.  Rozměr pouhých 2,24 m2 – to rozhodně není žádný komfort,“ konstatuje Zuzana Matelová, která se mimo jiné podílí na nekomerčním internetovém projektu „Umíme udělat domov“. Použitá bílá dlažba a obklad podle ní působí velmi studeně. Zvláště na bateriích je pak vidět, že koupelna má své nejlepší roky už za sebou. Velmi nevzhledné je pak zejména potrubí vedené u stropu koupelny.
Nejen, že celkovému vzhledu prostoru škodí, navíc je velmi nepraktické co se týká usazování prachu a jiných nečistot. „Pokud bych se měla vyjádřit k prostoru WC, tady je jednoznačně obrovským problémem obnažená zeď – v tomto případě až na cihly, kterou vedou rozvody vody a kanalizační trubky,“ konstatuje designérka.

Sprchování vyřešeno, ale pračka musí ven

Průsvitná zástěna nepropustí ani kapku vody
Autor: Umíme udělat domov.cz
Jedním z požadavků majitelky byl větší prostor pro sprchování a koupání obecně. Toto přání bylo vyslyšeno. Architektka do prostoru navrhla atypickou vanu upravenou pro sprchování. A to nejen svým tvarem, ale také zástěnou, jenž nedovolí uniknout ani jediné kapce vody. Protože je ale koupelna opravdu velmi malá, musela jít pračka z této místnosti pryč. Volný prostor, který po ní zbyl, se skvěle hodil pro umístění komfortního umyvadla a závěsné galerky se zrcadlem.
Koupelně rovněž chyběl jakýkoliv úložný prostor. I ten se podařilo do prostoru o 2,24 m2 zakomponovat. „Tento problém jsem vyřešila menším prostorem na ukládání špinavého prádla pod otopným žebříkem. Další prostor pro ukládání drobností je pod umyvadlem a také za zrcadlem,“ říká ing. arch. Zuzana Matelová.

Proměna s příchutí oceánu

Architektka navrhla do koupelny atypickou vanu se sprchovým koutem
Autor: Umíme udělat domov.cz
Obklad je zvolen vzhledem k malému prostoru velkoformátový, a to ve svěžím odstínu oceánské modři. Pro oživení prostoru je boční strana vany a stěna za vanou obložena šedo modrou mozaikou. Tento drobný obklad byl zvolen i z důvodu možnosti obložení i kulaté části vany (obklad o větším formátu by toto nedokázal). Dlažba je opět velkoformátová a ve stejném barevném odstínu modré.

Toaleta jako z jiného světa

Instalace na WC zakrývá velké zrcadlo
Autor: Umíme udělat domov.cz
Prvním krokem bylo zcela jistě omítnutí stěny naproti vstupu, ze které na nás předtím koukaly jen cihly. Navržené zrcadlo ukrývá přístup ke stoupačkám a měřičům. Na přání majitelky bytu vznikl na toaletě potřebný úložný prostor. V levé části místnosti navrhla architektka sestavu skříněk vyrobených přesně na míru, a to v atraktivní lesklé povrchové úpravě.

Sluníčková varianta

Pokud má majitelka raději veselejší barvy, může si pohrát s odstíny obkladů
Autor: Umíme udělat domov.cz
Pokud by paní majitelka raději veselé barvy, určitě je možné pohrát si s barevností mozaiky. Další variantou tak může být například smetanový obklad s nádechem do šedé barvy. Pro oživení prostoru je stěna vany a za vanou obložena opět mozaikou – tentokrát zelenkavě světlou.

TIP architektky: Pro ozvláštnění a optické zvětšení prostoru je možní nad obklad umístit lepená zrcadla – a to po celém obvodu místnosti.

Kdo proměňoval kouplnu malou jako dlaň?

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné 807952:gallery:true:trueporadenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz ), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.