Kotle a kamna, hlavně ta krbová, se těší čím dál větší oblibě. Ceny elektřiny i plynu jsou vysoké, moderní topné systémy jsou přitom velmi účinné a palivo dostupné.

Dřevo

Nejdostupějším, nejlevnějším a přitom ekologickým palivem je dřevo. Můžete si ho připravit sami, objednat na nejbližší pile nebo u některé ze specializovaných firem, které vám ho složí přímo na pozemek. Z hlediska výhřevosti jsou samozřejmě nejlepší dřeva tvrdá - buk, dub či habr. Jeho ceny se pohybují okolo 1100 - 1300 Kč za prostorový metr. Měkké dřevo, například smrk, pořídíte od 800 Kč/prm. Do přípravy palivového dřeva je lepší se pustit již na jaře - jednak si můžeme počkat na výhodnou nabídku, hlavně nám ale dřevo do podzimu dobře proschne.

Dřevěné brikety

Dřevěné brikety se lisují z třísek, pilin a hoblin bez příměsi pojiv a dalších chemikálií. Jsou proto stejně ekologické, jako dřevo, výhřevností se téměř vyrovnají hnědému uhlí. Jejich popel můžeme využít jako hnojivo. Topit jimi můžeme ve všech typech kamen a kotlů, i v krbu. Lze je také kombinovat se dřevem.

Ceny se pohybují od 4,20 do 5 Kč za kilogram podle toho, ze jakého materiálu jsou brikety vyrobeny. Brikety jsou složené na paletě nebo zabalené po menších dávkách v PET folii, můžete se je objednat s dovážkou či vyzvednout přímo v distribučním místě.

Dřevěné pelety

Dřevěným briketám se svými vlastnostmi velmi podobají dřevěné pelety. Opět se vyrábějí ze smrkových pilin a hoblin bez jakékoliv chemické příměsi. Použít je můžeme ve speciálně upravených kamnech či kotlích. Paletu (1000 kg) tohoto paliva koupíte za 5000 až 5500 Kč u stejných prodejců, jako brikety.

Dřevní štěpka

Pokud vlastníte kotel na spalování sypké biomasy, můžete zvolit také takzvanou štěpku, neboli hrubou dřevní frakci vznikající při zpracování kulatiny. Zde je výhřevnost v porovnání s předchozími palivy nižší, současně se však jedná o materiál podstatně levnější, cena za tunu štěpky začíná na cca 1000 korunách. Pozor, štěpka casto nebývá dobře porschlá, nakupujte ji proto raději s předstihem.

Uhelné brikety

V krbových kamnech či kotli si samozřejmě můžete zatopit i briketami z dřevěného uhlí, do kamen se doporučují brikety s co nejnižším obsahem síry. Cena se pohybuje mezi 7000 a 7500 Kč za 1 t, energie obsažená v palivu za to však stojí. Kvalitní brikety navíc vydrží hořet velmi dlouho a zbyde po nich minimální množství popela.

Fotogalerie
4 fotografie