Buďte trpěliví

Prvním důležitým krokem při návratu výmalby do původního stavu je dostatečná trpělivost. Zeď musí být před opravou dokonale suchá, v opačném případě se budete namáhat zbytečně; skvrny se brzy znovu proderou k povrchu. Vyčkejte proto minimálně 14 dnů, ale spíše měsíc, aby zdivo proschlo skutečně do hloubky.

Škrábat, nebo ne?

Dále je třeba rozhodnout, zda budeme rekonstruovanou stěnu škrábat. To je nezbytné, pokud byla dříve vícekrát malována. Stará barva se po vytopení snadno odlupuje, navíc bývá "nasáklá" nečistotami - mastnotou, jemným prachem z ulice či kamen, oxidy kovů z promočené stropní konstruke apod. Pokud se tedy jedná o čtvrtý a další nátěr, doporučujeme stěnu oškrábat širokou špachtlí, zaštukovat a nakonec důkladně rozmýt mýdlovou vodou, abychom odstranili všechny drobné nerovnosti povrchu. Následně opět necháme zeď vyschnout. Pokud se v místnosti objevila plíseň, odstraníme ji například pomocí Sava.

Základem je penetrace zdiva

Samotné výmalbě musí předcházet hloubková penetrace zdiva. Ta ho zakonzervuje a rez, nebo další nečistoty, které způsobily původní skvrny, již nebudou vzlínat k povrchu. Pozor - penetrujeme pouze na místě skvrn, jinak vytvoříme na zdi nepropustnou vrstvu parozábrany a v místnosti bude vlhko. Místa, která byla zasažena plísní, se doporučuje ošetřit pomocí tzv. fungicidní penetrace.

A můžeme malovat!

V momentě, kdy penetrace zaschne, můžeme se konečně pustit do finální výmalby. Tu provedeme v celé místnosti, abychom předešli efektu různobarevných stěn, malujeme samozřejmě ve dvou vrstvách a plochu skvrny zakryjeme málo zředěnou barvou.

Pokud dodržíte pořadí kroků a nic neošidíte, skvrny by měly být neutralizovány. Zbývá jen doufat, že se podobná kalamita nebude brzy opakovat, což se také občas stává.

Fotogalerie
2 fotografie