Na začátku musíme uvést na pravou míru, že mrňavá šatna, ve které se ani neotočíte, ztrácí význam. V šatně se totiž musíte být schopná obléknout a ve věcech tady uložených se vyznat. To ale neznamená, že by si šatnu nemohla dovolit majitelka menšího bytu – pokud máte v ložnici nevyužitý kout, není těžké z něj šatnu udělat.

Police oddělte závěsem a šatna je na světě

Jak na to? Nejdřív si rozmyslete, jak velkou částku chcete do šatny investovat. Úplně nejlevnější řešení je policový šatní systém, který stačí od zbytku místnosti oddělit závěsem z těžké látky. Nespornou výhodou otevřených polic je to, že máte skvělý přehled o všech věcech, protože je máte neustále na očích. Má to ale i stinnou stránku: Na oblečení na policích se vám bude prášit stejně jako na všechno ostatní ve vašem pokoji.

Více informací naleznete ZDE!

Doplňky do vestavěných šatních skříní poslouží pro skladování čehokoli.
Autor: Komandor

Jak v šatně ukládat boty?

Mít v šatně i boty? Pokud jste majitelka více než jednoho páru zablácených pohorek, rozhodně si v šatně nechte místo i na botky. Vyrábí se i speciální topné žebříky, na kterých se můžou skladovat vlhké boty, dobře v tomto pomůže podlahové vytápění. Pro skladování bot v šatně jsou k dostání speciální doplňky do vestavěných skříní jako třeba různé drátěné police, kde budete mít všechny boty pěkně poskládané.

 

O poznání důmyslnější řešení je šatna, kde hlavní roli hrají vestavěné skříně. V závislosti na velikosti pokoje můžete zvolit třeba dvě vestavěné skříně naproti sobě. Místo ušetříte použitím posuvných dveří, které z uličky uberou jen asi 5 cm – pamatujte, že ulička v šatně by měla být dostatečně široká, takže pokud bojujete s prostorem, zvolte nejmenší možnou hloubku skříní. Pro zavěšení ramínek je vhodná skříň o hloubce 60 cm, pokud ale potřebujete police pro složená trička nebo lůžkoviny, bude vám stačit 40 cm.

Více informací naleznete ZDE!

 

Sloupový systém polic se hodí do menší šatny, kde není prostor pro hluboké skříně.
Autor: Komandor

Vestavěné šatny: Místo pro všechno vaše oblečení

Nejpropracovanějším řešením jsou vestavěné šatny. Jsou kompletně vybaveny šatními skříněmi, speciálně navrženými do šaten, a jejich podobu si můžete plně specifikovat. Je jen na vás, jestli se rozhodnete tyto skříně uzavřít dveřmi, nebo jestli pomocí posuvných dveří oddělíte celou šatnu od zbytku pokoje. Asi nejoblíbenější je část šatních skříní uzavřít posuvnými dveřmi se zrcadly a část nechat jako volně přístupné police. To vám také ušetří místo – posuvné dveře se budou moci pohybovat pouze v jednoduché drážce.

Více informací naleznete ZDE!

 

Prosklené dveře dostanou i do malé šatny denní světlo z ložnice.
Autor: Komandor

Nejčastější chyby při zařizování šatny

  • Osvětlení – v šatně pamatujte na dobré osvětlení. Je důležité nejen proto, abyste našli to, co hledáte. Správně zvolené světlo vám pomůže také při vymýšlení barevných kombinací a zajistí, že si k sobě nevezmete dvě různé ponožky.
  • Hloubka skříní – hluboké skříně si mohou dovolit jen majitelé větší šatny. Pokud je vaše šatna malá, zvolte spíš užší policové skříně nebo skříně se speciálními výsuvnými šatními tyčemi. Dobrou alternativou jsou také klasické věšákové stěny, které jsou vhodné pro skladování často používaných věcí.
  • Skříně z obchoďáku – pokud chcete šatnu, jsou solitérní skříně z obchoďáku cestou do pekel. Skříně, které nejsou přímo na míru, vám zákonitě zaberou mnohem víc místa a navíc nikdy nebudou odpovídat přesně vašim potřebám. Nehledě na to, že nebudou sahat až do stropu, čímž ztratíte další prostor a získáte spoustu prachu na uklízení.
  • Komfort – v šatně byste měli pamatovat i na určitý komfort. Vybavte si šatnu pohodlným křesílkem pro módní poradce, kupte si němého sluhu na nejpoužívanější kousek týdne, a investujte do velkého zrcadla. Na podlahu měkoučký koberec a pak už stačí otevřít šampáňo a pozvat kamarádky.

Šatna vedle ložnice za posuvnými dveřmi vypadá nenápadně jako vestavěná skříň.
Autor: Komandor

Návrh šatny na míru ZDARMA

Pokud chcete poradit se zařizováním šatny nebo s výběrem vestavěné skříně, navštivte online designérskou poradnu na stránkách výrobce šaten a kvalitních vestavěných skříní Komandor. Můžete se tam také inspirovat ve fotogalerii vestavěného nábytku anebo si nechat zdarma vytvořit návrh šatny na míru.

 

Největší výhodou šatny na míru je to, že v ní máte přesně tolik poliček, kolik potřebujete.
Autor: Komandor