Ještě než začnete na internetu hledat vestavěné skříně na míru, spočítejte si, jestli se Vám vyplatí do nich investovat. Jaký je prostor, do kterého je plánujete umístit? Chcete atypické řešení skříně? Máte specifické požadavky na materiály? Všechny tyhle věci totiž značně ovlivní výslednou cenu vestavěné skříně – ta se může vyšplhat i na několik desítek tisíc. Naopak nejlevnější variantu vestavěné skříně je možné sehnat pod 20 tisíc.

Na co si dát při výběru vestavěné skříně pozor? NE jen na cenu

Jsou věci, které jsou na vestavěné skříni tak trochu důležitější než jiné. Každý většinou ze skříně „vidí“ jen přední dveře, ale právě vnitřek skříně a samotná její konstrukce je to, co ovlivní její životnost. Koupit si skříň z nekvalitních materiálů nebo s odfláknutým zpracováním by se vám mohlo hezky prodražit, takže než si nejdřív projděte internet a vytipujte si podle referencí nejlepší firmy. Nic nezkazíte ani tím, když rozešlete Vaši poptávku do více firem – až budete porovnávat jednotlivé nabídky, nedívejte se ale jen na cenu.

Vestavěná skříň vám bude sloužit celý život, pokud si dobře vyberete.
Autor: Komandor
Důležitá je také rychlost odezvy, předpokládaná doba dodání a právě i použité materiály. Tak třeba rámy skříně jsou záležitostí, na které se rozhodně nevyplatí šetřit. Investujte do hliníkových rámů – jsou sice dražší než ty ocelové, ale na rámu celá skříň stojí. Když si ve skříni špatně rozmístíte šuplíky, vždycky je můžete vyměnit. Vyměnit rám skříně se vám ale nepovede. Podobné je to s kolečky, na kterých jezdí posuvné dveře skříní – plastová jsou levná, ale ty s ložisky nebudou vrzat a mají mnohonásobně delší životnost.

Co vše je v ceně vestavěné skříně?

To vždy záleží na konkrétním výrobci. Nejčastěji ale jde o:

  • Zaměření
  • Materiál
  • Počítačový grafický návrh
  • Doprava
  • Montáž

Jak vybírat výrobce skříně: Hledejte reference a osobní přístup

Firmu vybírejte také podle toho, jaké další služby nabízí. Máte možnost nezávazné kalkulace zdarma? Vytvoří vám zdarma 3D návrh skříně? Jak probíhá montáž a co je všechno v ceně skříně? Platíte si zvlášť dopravu? Pokud vám nikdo neodpovídá na Vaše otázky, je to také špatně a od podobné firmy dejte rychle ruce pryč – jak by pak asi vypadala samotná dodávka skříně? Dobrá firma vám předem řekne, za jak dlouho skříň bude hotová. Většinou se jedná o 1 až 3 týdny.

Atypické vestavěné skříně stojí víc peněz. Šetřit se ale nevyplatí.
Autor: Komandor
Inspirujte se také ve fotogalerii starších zakázek – uvidíte tam reálné, amatérsky nafocené snímky, které sice nejsou tak efektní jako profesionální fotky z titulních stránek webů, ale zato na nich uvidíte opravdové provedení skříně, nemluvě o přilehlých referencích zákazníků. Ty vám také prozradí něco o tom, jaká je s danou firmou spolupráce. Hledejte společnost, která vám nabídne osobní přístup.

Jak poznat dobrého výrobce skříní? Má bytové designéry a prodejny

Někteří lepší výrobci vestavěných skříní nabízejí také online služby bytového designéra, který vám poradí nejen s výběrem vestavěné skříně, ale i s jejím začleněním do prostoru a s nejlepším řešením materiálů a funkcí skříně. Podobný servis vám poskytnou také ve vzorkových prodejnách. Tam zjistíte, jak skříně vypadají naživo a přesvědčíte se o jejich kvalitě. Propracovaný systém prodejen a studií po celé České republice nabízí např. společnost Komandor, tradiční a relativně velký výrobce vestavěných skříní s nadnárodním zázemím.

Materiál skříně je základ, ale jsou místa, kde můžete ušetřit

Asi největší proměnnou v ceně skříně je materiál. Právě tady se dá hodně ušetřit, ale také hodně utratit. Připlatíte si za masiv nebo za moderní barevné sklo, nejlevnější variantou je naopak lamino. Při výběru materiálu ale buďte chytří – na samotné dveře skříně použijte pěkný, designový materiál, ale na místa, která nejsou vidět, použijte lamino. Tím hodně ušetříte. Na dražší dveře si rozhodně pořiďte ochrannou fólii – cena stoupne, ale dveře se vám nepoškrábou a vydrží hezké mnohem déle.

Důležité je hlavně kování a rámy skříně – jejich kvalita určuje životnost.
Autor: Komandor

Cenu snížíte také tím, že si pečlivě rozmyslíte vnitřní vybavení skříně. Doplňky do vestavěnek vybírejte na základě Vašich skutečných potřeb – opravdu musíte mít ve skříni kravatovník, když kravaty máte dvě? Pokud máte v pokoji dost místa, zvolte klasické, otevírací dveře – jsou levnější než posuvné dveře, které nešetří peněženku, ale prostor. Výslednou cenu skříně můžete srazit také tím, že namísto automatického osvětlení do skříně zvolíte světlo s manuálním vypínačem.

Autor: Viola Kratochvílová a Komandor