Sněhová fréza vám během zimy může ušetřit velké množství času i námahy. Je to jednoduše ovladatelný stroj, práci s ním zvládne po krátkém tréninku téměř každý.

Jaký typ vybrat?

Frézy se dělí na dva základní typy - elektrické a benzínové.  Při výběru konkrétního modelu se řiďte několika kritérii. Důležité je, z jak velké plochy a jakého povrchu plánujete sníh odklízet. Na malé plochy s pevným povrchem (beton, asfalt, dlažba) stačí fréza elektrická, pro chodníky a cesty delší než 40 - 50 metrů nebo nezpevněné povrchy volte spíše frézy benzínové. Záleží také na frekvenci odklízení, typu odklízeného sněhu a zejména na jeho množství. Elektrická fréza zvládne pouze nízkou vrstvu (do 30 cm) čerstvého sněhu. Pokud bydlíte tam, kde je sněhová nadílka pravidelná a bohatá, budete pravděpodobně často odklízet vysoký, mokrý nebo přemrzlý sníh. V takové situaci sáhněte v každém případě po benzinovém stroji.

Elektrické frézy jsou, jak již název napovídá, poháněny elektromotorem. To mimo jiné omezuje jejich dosah, vždy se můžete pohybovat pouze na délku šňůry od zdroje elektrické energie. Přístroj se hodí pouze pro odklízení tenké vrstvy čerstvého sněhu na zpevněném povrchu. Jeho výhodou je nízká hmotnost velmi snadná ovladatelnost.

Benzínové frézy jsou mnohem výkonější. Zvládnou vysokou vrstvu mokrého nebo přemrzlého sněhu na jakémkoliv povrchu. Jsou poháněny benzínovým motorem o výkonu 5 - 15 koňských sil. Rozdělujeme je do dvou skupin, na frézy jednostupňové a dvoustupňové. V jednostuňové fréze je sníh odebírán rotujícím šnekem a komínem odhazován pryč. Šnek zároveň zajišťuje také pohyb frézy. V dvoustupňové fréze šnek odebírá sníh a přesouvá ho do prosturu vysokobrátkového ventilátoru, který ho následně komínem odhodí do vzdálenosti až 15 m. Nejvýkonnější stroje si poradí s množstvím až 1,5 tuny sněhu za hodinu. Pokud jde o ovladatelnost, benzinové frézy jsou samozřejmě mnohem robustnější a těžší stroje, než frézy elektrické, ovádání je tudíž náročnější.

Podle čeho s dále rozhodovat?

Nejlepší je zvolit frézu s obousměrným pohonem kol a sytémem Power Steering, který umožňuje ovládat pohyb frézy včetně zatáčení pomocí pák umístěných na obou madlech. Dalším prvkem, za který je lepší si připlatit, je elektrický startér. Ten funguje pouze po připojení do zásuvky, umožňuje však nastartovat frézu bez obtížného tahaní za startovací šňůru a hlavně při jakékoliv teplotě. Frézu proto není nutné skladovat ve vytápěném prostoru, ale můžete ji nechat i venku pod přístřeškem, v garáži nebo boudě. Jedním z dalších prvků, které se mohou hodit, je reflektor. Jelikož sníh odklízíme v zimním období, je velmi pravděpodobné, že budeme s frézou pracovat potmě. V takovém případě se stoprocentně hodí reflektor umístění přímo na stroji, s žádným dalším osvětlením si pak nemusíte dělat starosti.

Sněhovou frézu není nutné používat za všech okolností. Občas člověk uvítá práci na čerstvém vzduchu, při které si vyčistí hlavu. Pokud však nechcete každý den trávit ráno s lopatou či hrablem, vyplatí se její nákup zvážit.

Fotogalerie
4 fotografie