Jak spolehlivě odrovnat plovoucí podlahu? Redakce Blesk Hobby sestavila seznam 7 největších nebezpečí, která vaši podlahu ohrožují.

1. Nerovný podklad

Plovoucí podlaha musí vždy ležet na dokonale rovném a pevném podkladu. V opačném případě bude docházet k jejímu kroucení a namáhání, což způsobí postupné rozklížení jednotlivých segmentů, vnikání vlhkosti do spár a celkové poškození podlahy.

2. Přílišné zatížení

Pokud podlahu příliž zatížíme, riskujeme její nevratné poškození. Platí to zejména v případě špičatých noh u nábytku a jehlových podpatků na dámské obuvi. Pokud vlastníte skříň nebo stůl, které by podobné poškození mohly způsobit, vyplatí se zvážit jejich podložení  - například čtvercovým odřezkem podlahy se stejným dekorem, aby řešení nebylo příliš nápadné.

3. Posunování nábytku

Posunování nábytku patří k činnostem, které podlahu ohrožují vůbec nejvíce. Pokud stěhujete skříň, gauč nebo kuchyňské spotřebiče, nikdy je netahejte po podlaze. Jednak ji můžete poškrábat, jednak hrozí rozklížení podlahových dílů. Nohy nábytku, který často posouváte - například jídelní židle nebo stůl - v každém případě podlepte filcovými kluznými podložkami, které opět zabrání poškrábávání podlahy.

4. Špína z ulice

Pokud se rozhodnete položit plovoucí podlahu do předsíně nebo haly, vždy pamatujete na to, že je třeba vytvořit přechodnou zónu mezi vnějším prostředím a zbytkem bytu. Zejména v zimním období si na botách přinesete množství bláta, písku a drobných kamínků, které opět představují pro plovoucí podlahu hrozbu. Ke vchodovým dveřím proto umístěte velkou rohož nebo zátěžový koberec a místnost pravidelně zametejte.

5. Mokrý hadr

Jak jistě každý ví, plovoucí podlahy jsou velmi citlivé na vlhkost. Pro jejich údržbu proto v žádném případě není vhodný mokrý hadr. Voda velmi snadno vniká do spár a pokud jste neinvestovali do nákupu dražší podlahy s impregnovanými hranami, hrozí, že podlaha podél spár nabobtná a zkroutí se. Pro čištění plovoucí podlahy používejte vždy specializované přípravky a hadr pokaždé vyždímejte do sucha.

6. Podlahové topení

Podobně jako vlhkost, vadí plovoucím podlahám také vysoká teplota. Z tohoto důvodu se příliš nedoporučuje kombinovat je s podlahovým vytápěním. Při zahřátí může docházet k poškození spojů a rozklížení podlahy, další nevýhodou jsou izolační vlastnosti, které neumožňují účinný přenost tepla do místnosti.

7. Domácí mazlíčci a květiny

Domácí zvířata, zejména psi, mohou být pro plovoucí podlahu doslova pohromou. Jednak ji mohou poškrábat drápy, jednak do bytu přinášejí spoustu nečístot. Nebepečím je samozřejmě také loužička, kterou majitel okamžitě neobjevil a neodstranil. Pozor při zalívaní květin. Miska pod větináčem může snadno přetéct, pokud si toho nevšimnete, je podlaha v ohrožení.

Pokud budete vaši plovoucí podlahu před těmito hrozbami chránit, dost možná vydrží v perfektním stavu dlouhá léta.

Fotogalerie
5 fotografií