Před výběrem vysavače si ujasněte, jaké parametry byl měl váš vysněný vysavač mít. Pokud se budete rozhodovat přímo v prodejně, pravděpodobně zvítězí design a cena nad technickým vybavením vysavače. Prvním kritériem pro správnou volbu je typ filtrace.

Filtrace

Existují různé typy filtrací. Nejčastěji je však dělíme na filtraci na vodní bázi a pak klasické suché filtry u sáčkových a bezsáčkových vysavačů.

Vysavače s vodní filtrací jsou vhodné zejména pro osoby trpící alergiemi, protože odstraní až 99 % všech nečistot. Výjimkou proto nejsou ani zvířecí chlupy, prachové nečistoty a pyly.
U vodních filtrací je vzduch veden přímo do nádrže s vodou, kde při styku s vodní plochou jsou veškeré nečistoty odděleny. Jemnější prachové částice a různé pyly odstraní sekundární HEPA filtr. Díky tomu se do místnosti vrací téměř čistý vzduch, který alergii nedráždí. Výhodou navíc je, že ušetříte peníze za papírové či textilní pytlíky.

Sáčkové vysavače oproti vysavačům cykolnovým (bezsáčkovým) mají výhodu, že se hodí na vysávání všech typů nečistot. U bezsáčkových sice ušetříte za výměnu pytlíků, ale drobné nečistoty, vlasy a chlupy mohou filtr ucpat a je pak nutné pravidelné čištění či výměna.


A co ruční vysavač?

Ruční vysavače se hodí, pokud často vysáváte malé prostory. Ideální jsou na sbírání drobečků od různých sušenek či keksů, které malé děti rozdrobily. Pro důkladné vysávání se však kvůli nízkému sacími výkonu nehodí.

Fotogalerie
5 fotografií

Je důležitý objem vysavače?

Ano, je. Podle objemu sáčků či nádoby vysavače totiž nejlépe poznáte, jak velkou plochu bytu je schopen vysát. Pro menší byty do 50 m2 bohatě postačí vysavač s objemem 2 – 2,5 litru. Pro větší byty je vhodnější pořízení luxu s objemem 3 až 4 litrů.

 

Jak je to s výkonem?

Obchodníci se mnohdy snaží zákazníky oklamat, když u vysavače uvádí údaje bez popisku příkon či výkon. Vždy se proto ptejte na hodnotu sacího výkonu. Vyšší příkon rozhodně totiž nutně nezaručuje vyšší sací výkon, ale vyšší spotřebu elektrické energie. Standardně mají vysavače příkon nad hodnotou 1500 W, ale když si dáte práci, najdete i vysavače s příkonem 1250 W, které kromě nižší spotřeby energie nabídnou i slušnou sací sílu 340 W.

 

Tip redakce

Pokud máte malé děti, doporučujeme pořízení luxu s nižší hlučností. Vysavače s hladinou hluku na úrovni 68 dB jsou pro spící děti téměř neslyšitelné.