Pravidelné přesazování je důležité, protože ve staré zemině či malém květináči rostliny strádají a ztrácejí své listy a svěží barvu. To, že je správný čas k přesazení květin, poznáte podle kořenů, které jsou vidět na povrchu zeminy. Dalším znamením je, že kořeny rostlin naplní celý květinový bal a nemají kam dále růst. A v neposlední řadě jasným signálem je špatné prospívání rostliny – málo kvete, má malé přírůstky, šedavou barvu listů a suchou zemina navzdory dostatečné závlahy.

 

Jak správně přesazovat

Pokojové rostliny přesazujeme vždy po zakoupení. V prodejnách jsou totiž zasazeny v příliš malých květináčích, které rostlině nevyhovují. Poté rostliny přesazujeme nejlépe každé jaro, aby vždy měli výživný substrát, ve kterém budou dobře prospívat.

1. Nejdůležitější je výběr květináče

Květinový obal, do kterého plánujete rostlinku přesadit by měl být vždy o 3 – 4 cm větší než původní květináč. U menších rostlin samozřejmě nic nezkazíte květináčem, který je větší pouze o 1 – 2 centimetry. Pokud zvolíte příliš velký květináč, rostlina místo bohatých a barevných květů bude pouze zapouštět kořeny.

Květináče vždy vybírejte podle typu rostliny, některé mají rády mělčí nádoby, jiné zase potřebují hluboké květináče. Se správným výběrem vám poradí internet nebo prodavačka v květinářství. Vždy však myslete na to, že by měl mít květináč otvor na odtok vody.

Po přesazení rostliny přiměřeně zalijte.
Autor: Profimedia.cz

2. Bez kvalitního substrátu to nejde

Při výběru substrátu se vždy řiďte typem rostliny. Většině pokojových rostlin stačí univerzální substrát pro pokojové rostliny a občasné přihnojování. Výjimkou jsou sukulenty a kaktusy, které potřebují více propustnou zeminu. Toho docílíte, pokud substrát pro pokojové rostliny smícháte v poměru 2:1 s pískem.
Nikdy však neexperimentujte a nezasazujte rostliny do zahradní zeminy. Ta je pro pěstování pokojovek naprosto nevhodná. Navíc si spolu s ní do bytu můžete přinést i různé roztoče či hmyz.

3. Přesazování je snadné

Základem pro zdravý růst rostliny správné přesazení. Na dno květináče umístěte keramzit či keramické střepy, které ze zeminy odstraní přebytečnou vlhkost. Zasypte je trochou písku či hlíny a připravte si rostlinu, kterou chcete přesadit. Opatrně ji vyjměte z květinového přebalu. Pozor si dejte, ať jí nepoškodíte kořeny. Rostlinu vložíme do květináče a zasypeme zvoleným substrátem. Jemně substrát stlačíme a přiměřeně zalijeme. V době květu rostliny přihnojujeme 1 x za 3 měsíce. Nekvetoucím rostlinám stačí přídavek hnojiva 1 x za 6 měsíců.

Fotogalerie
4 fotografie