Letošní dlouhá zima nahrála vykradačům rekreačních objektů. Pokud se tedy chystáte tento týden odzimovat svoji nemovitost, možná budete nepříjemně překvapeni. Pro trochu zručné zloděje je vykradení chalupy otázka pár minut. Mnohdy mu na visací zámky stačí jen obyčejná pilka. I na klasické zámkové vložky potřebuje jen chvíli. Většina českých domácností totiž stále používá zámkové vložky, využívající systému kolíčkových stavítek, které dokáže otevřít i úplný amatér. Jak jednoduché je otevřít nemovitost s tímto bezpečnostním systémem vám ukáže následující video.

Tento typ „vykrádaček“ má však i další nevýhodu. Dveře i zámek zůstanou nepoškozeny a tak se zdá, že do nemovitosti někdo vniknul za pomoci správného klíče. Získat pojistné plnění od pojišťoven v těchto případech proto bývá velmi složité a někdy i beznadějné.

Jak se lépe zabezpečit? Pořiďte si moderní zámkovou vložku

Aby bylo zabezpečení objektu na skutečně vysoké úrovni, je vhodné využívat několik nasobě nezávislých, doplňujících se systémů. I přesto však platí, že i drobné investice v řádechstokorun dokáží posílit ochranu hned o několik tříd.

Je to možná trochu paradoxní, ale takřka 100% ochranu proti všem zmíněným způsobům násilného vniknutí do objektu dokáže zajistit pouhá změna zámkové vložky. Stačí vybrat bezpečnostní vložku, splňující evropskou normu EN 1303. Pokud ji zkombinujete s odolným kováním a dostatečně pevnými dveřmi, máte z poloviny vyhráno. Norma EN 1303 totiž zajišťuje, že zámková vložka i její klíče splňují celou řadu velmi náročných parametrů. Vložky s touto normou spolehlivě obstojí při běžném provozu v českých podmínkách – bez problému fungují v teplotách od -20 do 80 °C, jsou odolné proti korozi a jejich klíče jsou natolik pevné, že prakticky nejdou běžným způsobem zlomit. Co je však důležitější, dokáží obstát při mechanickém (odvrtání zámku) i nedestruktivním (bumping, planžety) útoku zlodějů.

Zabezpečte své chaty a chalupy. Zloději své metody stále zdokonalují.
Autor: Profimedia.cz

Vložky splňující tuto normu se nadále dělí do několika tříd. Platí tedy, že čím vyšší třídu výrobku kupujete, tím lepší jsou jeho vlastnosti. Jedny z nejmodernějších a nejkvalitnjěších zámkových systémů vyrábí česká firma, která pochází ze Žďáru nad Sázavou. Firma TOKOZ zde vyrábí zámky již od roku 1920.

Zeptali jsme se proto jejich specialisty, jak své rekreační obydlí před nezvanými hosty nejlépe ochránit.  "Bohužel je smutnou skutečností, že k výměně starého zámku za kvalitnější se lidé často rozhodnou až z nutnosti. Buď kvůli zničení zámku zlodějem anebo povětrnostními podmínkami,“ uvádí Lucie Filová, marketingová manažerka firmy TOKOZ. „Proto jsme v roce 2012 uvedli na trh řadu TOKOZ PRO, která odolá obojímu. Oblíbené jsou jak dveřní bezpečnostní vložky, tak odolné visací zámky, které  bezpečně ochrání nemovitost. To vše za cenu, kterou si český chalupář rozhodně může dovolit. Nové zámkové vložky se pohybují od 600 - 800 Kč," dodává.