O pár rad jsme požádali Jana Simotu, specialistu z Bauhausu pro dílnu, dům a zahradu.

Čím vším můžeme trávník upravit?

Sekačky bych rozdělil do několika základních skupin. Jsou to například rotační sekačky, a to elektrické nebo benzinové. Další skupinou jsou sekačky vřetenové, dále vyžínače s elektrickým nebo benzínovým motorem, nebo například benzinové křovinořezy. Do poslední skupiny bych zařadil travní traktory. A pro ty kdo nemají na zahradě třeba přívod elektřiny nebo nechtějí benzinovou sekačku, jsou tady sekačky akumulátorové, které doma nabijete a můžete je pak používat.

Čím se máme při výběru sekačky řídit?

Důležitá je velikost sečené plochy, například malá elektrická sekačka není vhodná pro sečení velké louky, v takovém případě bych zvolil benzínovou sekačku, nejlépe s pojezdem, nebo zahradní traktor, naopak pro menší travní plochy a předzahrádky bych zvolil ruční vřetenovou sekačku. Rozhodují také peníze, které chcete do nákupu investovat.

Na co si dát dále pozor při výběru sekačky?

Při výběru sekačky byste měli zohlednit povahu a členitost sečeného terénu. Pokud je váš trávník s velkým převýšením či nerovnostmi, bude pro vás snazší pracovat s benzinovou sekačkou, která má vlastní pojezd, dostatečný výkon, větší záběr a velká kola. To vše vám práci v náročnějším terénu výrazně usnadní a zrychlí. Dobrým pomocníkem je elektrostart, s ním nastartujete benzínovou sekačku velmi rychle a bez námahy, oproti startování klasickým lankem. Takže nastartování zvládnou snadno i ženy. Dále nezapomeňte při výběru ani na velikost sběrného koše.  Radil bych vám si pořídit sekačku s větším obsahem sběrného koše, abyste nemuseli trávu často vysypávat.

 Proč bychom měli zvolit zahradní traktor?

Ten kdo má větší plochu na sečení a chtěl by nejvyšší komfort při sečení, měl by zvolit zahradní traktor. Zahradní traktor můžete mít s bočním výhozem trávy nebo se sběrným košem. K zahradním traktorům si můžete pořídit i širokou paletu příslušenství jako je například provzdušňovač, přívěsný nebo posypový vozík, zahradní válec a další.

Co je dále důležité u výběru zahradního traktoru?

Důležitý je počet rychlostí popř. automat, výkonnost motoru i jeho kvalita, počet nožů, nebo například možnost nastavení výšky střihu, dále pak velikost sběrného koše atp. O tom všem je dobré se přijít poradit za našimi odborníky, kteří vám vyberou zahradní traktor přesně podle vašich představ a požadavků.

Ještě nám poraďte jak si máme poradit s obtížně dostupnými  plochami kam obvykle sekačka nezajede?  

Možností máte více. Například některé akumulátorové sekačky jsou vybaveny bočním hřebenem, který je širší než přední kolečka a poseče tak trávu při zdech a okrajích. Další možností na začištění okrajů trávníků a do méně dostupných míst je dobré použití strunové sekačky nebo motorové kosy. Ty jsou vhodné pro boj s plevelem i vzrostlejším porostem, který potřebujeme odstranit a dostanou se i do takových míst jako je například příkop nebo prudký svah. Pro dočištění bych zvolil akumulátorové nůžky na trávu.

Co byste nám ještě řekl o strunových sekačkách?

V dnešní době jsou k dostání i takové strunové sekačky, které mají například teleskopickou násadu, otočnou rukojeť o 180°, několik stupňů nastavení úhlu sečení nebo například tzv. výklopný distanční oblouk.

Řekněte nám co je to ten výklopný distanční oblouk?

Tento oblouk udržuje bezpečnou vzdálenost kolem zdí a plotů, současně chrání kmeny stromů před poškozením rotující strunou.

Děkujeme za rozhovor!