Právě plísně jsou jedním z nebezpečí, ohrožujícím především v podobě vdechovaných výtrusů naše zdraví. Většinou je odhalíme pouhým okem, takže pokud kupujete nemovitost a najdete je v bytě, je dobré z obchodu rychle vycouvat. Ale pozor – právě zmíněný případ dokazuje, že tyto zákeřné houby si umí velmi dobře hrát na schovávanou. Daří se jim ve špatně větraných prostorách a je jedno, zda jde o luxusní nebo běžné objekty.

Nekupujte zajíce v pytli, obraťte se na Inspekci.cz

logo inspekce.cz
Autor: inspekce.cz
Při prohlídce kupované nemovitosti chtějte od prodávajícího tzv. Průkaz zdravotní nezávadnosti objektu. Pokud ho nemá, vyplatí se objekt nechat zkontrolovat odborníky, kteří vám tento průkaz vystaví sami. Kde je najít? Stačí si na internetu najít portál Inspekce.cz.

Do 48 hod po obdržení poptávky objednávky vám zavolá příslušný regionální inspektor nemovitostí a domluví termín návštěvy objektu. Během jediné návštěvy dojde ke kompletnímu prověření domu či bytu. Inspektor kromě jiného zjistí, zda se plísně neskrývají například pod tapetami, v netěsnící klimatizaci, pod kobercem nebo

inspekce.cz - plísně
Autor: istock.com
třeba dokonce v hlíně pokojových rostlin.

Do čtyř pracovních dnů dostanete od Inspekce.cz vypracované hodnocení zdravotních rizik nemovitosti se všemi náležitostmi. Pokud inspektor najde závady, záleží jen na vás, jak budete postupovat. Můžete se domáhat odstranění plísní, snížení ceny nebo ustoupit od koupě. Investice do prověření zdravotní nezávadnosti objektu se vám určitě vyplatí. Zdraví si totiž za peníze nekoupíte!