Obraz: Estetika i vzpomínky

Obrazy patří k nejdůležitějším doplňkům interiéru. Kromě estetického vjemu však často plní ještě jednu funkci: jsou na nich zaznamenáni lidé nebo místa, které známe, často v podobě, ketrá je nenávratně pryč. Obrazy tak mohou představovat jakési paměťové médium. Pokud se poničí, je vzpomínka na místo nebo osobu nenávratně poškozena. Z toho důvodu je třeba se o obrazy velmi pečlivě starat. 

Na zdi je mu nejlépe

Základem dobré péče o obraz je jeho správné umístění. Umělecká díla by neměla být vystavena prudkému světlu a výkyvům teploty a vlhkosti. Neumisťujeme je proto například do kuchyně, nad kamna nebo radiátor, či na stěnu, do které se každé odpoledne opírá slunce. Vhodné nejsou ani rekrační objekty, v nichž se během zimního období netopí.

Nejvhodnější polohou je samozřejmě svislé umístění. Pokud obraz visí na zdi, hrozí mu podstatně méně nebezpečí, než pokud je o stěnu opřený nebo leží na podlaze. Největší hrozbou je samořejmě protržení, poškození malby nebo poničení rámu. Vždy platí, že zarámovanému obrazu hrozí menší nebezpečí než obrazu bez rámu.

Jak očistit rám?

Je samozřejmé, že v průběhu času obraz ztrácí svůj lesk, usazuje se na něm prach a barvy přestávají být jasné. Jak v takovém případě postupovat? Nejprve obraz oprášíme lehkou prachovkou. Zaměříme se především na rám, v jehož záhybech se mohou nečistoty snadno usazovat. Pokud se nám nekteré nečistoty nepodaří odstranit, zkusíme to jemně navlhčeným bavlněným hadříkem. S vodou to nepřeháníme a vyhneme se požití mýdla - jeho zbytky zůstavají na obraz a absorbují vlhkost, která mu škodí. Neaplikujeme ani žádné jiné čistící prostředky.

 Pozor na přílišnou vlhkost!

Pokud jde o samotné umělecké dílo, zde záleží především na tom, o jaký typ obrazu se jedná. Některé typy, např. akvarel, jsou velmi citlivé na jakoukoliv vlhkost. Můžeme je proto otřít pouze suchou prachovkou, případně svěřit do péče odborníka.  Olejomalba bývá pokryta vrstva ochranného laku, proto by ji zlehka navlhčený hadřík neměl poškodit. Přesto postupujeme velmi opatrně, neboť v laku jsou jemné praskliny, kterýmy může voda proniknout k samotné malbě a to by se v žádném případě nemělo stát. Zadní stranu plátna čistíme pouze velmi jemně, neboť ta většinou žádnou ochranu nemá. V případě, že je obraz zašlý a vy si s jeho obnovou nevíte rady, vždy se vyplatí probrat věc s někým, kdo se restaurátorstvím zabývá, případně mu obraz rovnou svěřit do péče.

Obrazy tvoří nedílnou součást našich interiérů. Pokud chcete, aby i po letech byly ve skvělém stavu, dopřejte jim vždy tu správnou péči!

Fotogalerie
2 fotografie