Nerezové nádobí a spotřebiče jsou velmi praktické. Vyčistit je bývá snadné, problémem však jsou mastné otisky, kapky vody či různé šmouhy. Tyto fleky na nerezu zůstávají i po umytí a bývají hodně viditelné. Bohužel, nepomůže obyčejný navlhčený hadřík, protože právě stopy od vody na nerezu nejvíce zůstávají. 

Na jemnou špínu stačí mikrovlákno

Běžné flíčky od vody či otisky prstů jednoduše odstraní kvalitní utěrky z mikrovláka. Ty s hrubším povrchem na sebe navážou prachové částice, mastnotu a jinou špínu. Jemnější typ hadříku zase povrch krásně vyleští. Tento způsob leštění je dokonce efektivnější než drahé čistící prostředky na sklo či nerez.

Nerezová kuchyně potřebuje péči. Rozhodně se vyhněte abrazivním čistícím prostředkům a drátěnkám!
Autor: Profimedia.cz

Pokud jste si je však pořídili, vždy je lepší spolu s nimi k odstranění nečistoty použít papírové kuchyňské utěrky. Výhodou chemických přípravků však oproti běžnému čistění hadříkem je, že na nerezovém povrchu zanechávají neviditelnou silikonovou vrstvu, která čištěnou plochu částečně chrání proti dalšímu znečištění.

Pokud máte rádi lidové způsoby čištění, pak vyzkoušejte ocet. Ocet odstraní nežádoucí zápach a navíc zanechá spotřebiče krásně lesklé. Mistrem na připáleniny je pak obyčejná kuchyňská soda., která společně s kapkou vody umí zázraky.

Hrubá špína? Pozor na drátěnku!

Zůstaly vám na vařiči či zaschlé zbytky jídla? Pak si pozor dejte na drátěnku! Právě mechanické poškození vzhledu nerezových spotřebičů a nádobí nejvíce ubližuje. Vzniklé škrábance již nikdy neodstraníte a ani sebelepší vyleštění vzhled nespraví. Podobně jako drátěnka dokážou nerezovou kuchyni poškodit také tekuté písky a další abrazivní prostředky. Vždy je lepší nechat skvrnu odmočit a poté opatrně odstranit houbičkou nebo lehce seškrábnout dřevěnou obracečkou.

Takto vypadá nerezová kuchyně poškozená neopatrným čištěním.
Autor: Profimedia.cz

Tip redakce:

Při čištění si vždy dejte pozor na čistící prostředky s obsahem chloridu, bělící přípravky a dezinfekční prostředky. Ty mohou nerezové povrchy navždy znehodnotit.