Plísně jsou hotoví nezmaři, schopní růst na všech materiálech. Rozmnožují a rozšiřují se výtrusy - takzvanými sporami. Ty se vzduchem dokážou přenášet na velké vzdálenosti a způsobují mnoho zdravotních problémů. Jejich časté vdechování u citlivějších jedinců vyvolává průduškové astma nebo alergickou rýmu. Kromě toho plísně také do ovzduší uvolňují těkavé látky (např. ketony, aldehydy, estery apod.), které mohou způsobovat bolesti hlavy, dráždit oči a poškozovat sliznice dýchacích cest.

Dokáže růst i potmě

Zatímco většina organismů ke svému životu potřebuje světlo, plísně ne. „Nechybí jim ani kyslík. Důležitá je pro ně ale vlhkost. Ideální je pro ně také prostředí, kde se teplota pohybuje  mezi 18 až 28 °C s pH 5 – 7. V takových podmínkách dokáže během pouhých pěti dnů z jedné spory vzniknout další miliarda nových,“ vysvětluje Ing. František Beran ze společnosti Stachema. Nejlepším způsobem, jak se jich zbavit, je nepodceňovat prevenci.

Řádí u vás doma plíseň? Vyzrajte na ni!
Autor: Shutterstock.com
8 rady, jak plísni předejít 

1. Zajistěte cirkulaci vzduchu. Často a dostatečně větrejte.

2. Udržujte v bytě teplotu kolem 20 °C. Nejhorší jsou málo větrané a málo vytápěné prostory.

3. Vlhkost by neměla přesáhnout 60 procent. Ideální je mezi 30 až 50 procenty. 

4. U rodinných domků pravidelně kontrolujte stav střešní krytiny kvůli zatékání dešťové vody, funkčnost okapů a dešťových svodů. 

5. Kontrolujte rozvody vody a kanalizace i ústředního topení, aby neunikala vlhkost

6. Nábytek stavte zhruba 5 až 10 cm od stěn, aby kolem zdí stále proudil vzduch.

7. Do nátěrových hmot a barev přidávejte preventivně protiplíšňové přídavky. Používejte je i při úklidu. Komu nevoní s obsahem chloru, může zkusit bezchlorové.