Přezimujícím květinám většinou stačí zalévat jednou týdně. Nejlepší je k tomu odražená voda, která je nejen správně teplá, ale klesá u ní i obsah chloru. Další možností je rosení. To se ovšem nehodí, když máte rostliny uložené v místnosti, kde je méně než 15 °C.

Pozor na průvan

U mnoha moderních domů je dost těžké najít světlou místnost, která nebude vytopená na nám příjemných dvaadvacet a víc stupňů. Hodně v zimě odpočívajících rostlin potřebuje méně a pobyt u ústředního topení jim nesvědčí. Možností je vzdát se podkroví, servisních místností s oknem, šaten, nebo zabrat společné chodby. Doslova smrtící je pro rostliny průvan. Stačí jeden závan, když zapomenete otevřené okno nebo dveře, a už se z toho nemusí vzpamatovat.

S hnojením vyčkejte na jaro

Rostliny v odpočinkovém režimu přes zimu nijak nepodporujte v růstu a dopřejte jim klid. Až někdy koncem zimy jim v malých dávkách a tak dvoutýdenních intervalech začněte pomalu přidávat hnojivo.

Škůdci nikdy nespí

Nejbezpečnější cesta, jak se vyhnout nepříjemnému překvapení, je rostliny během odpočinku poctivě a pravidelně kontrolovat. V zimě je totiž často a rády napadají mšice, molice, puklice, třásněnky nebo svilušky. Když je objevíte, musíte urychleně zakročit. Někdy stačí jen listy otřít hadříkem nebo osprchovat, při větším napadení je třeba vzít odpovídající postřik. Většina z nich se nesmí používat v obytných místnostech, kde se spí. Ven je ale neberte, rostlinu by to mohlo zabít. Raději využijte společnou chodbu nebo půdu Nezapomeňte, že napadené květiny je potřeba hned dát pryč od ostatních.