Ficus benjamina je oblíbená pokojová rostlina, která našla domov v mnoha domácnostech. Dorůstá až do výšky dvou metrů. Nejlépe se fíkusu daří na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Vyhovuje mu běžná pokojová teplota, která by neměla klesnout pod 15 °C.

Proč fíkus opadává

Dramatické reakce rostliny v podobě opadání listů mají na svědomí změny světelných podmínek, prudké výkyvy teplot nebo případné nepravidelnosti v zálivce. Co to znamená? Jednoduše stačí, že mu chcete dopřát víc místa a zkusíte ho přesadit do většího květináče. Nebo mu přidáte hnojivo. Pak už stačí jen malá chyba a je na starosti zaděláno. Například vrátíte rostlinu původní místo, ale pootočíte ji do jiné polohy ke světlu.

Jak ho léčit

Pomoc není nijak složitá. Ficus Benjamina perfektně nastartujete přírodními enzymy příkladně typu Vitality komplex. Ten se dá přidat buďto do zálivky, nebo do postřikovače a aplikovat na listy. V druhém případě je účinek rychlejší. Použít jde i prostředek Lignohumát obsahující přírodní huminové látky. Jen si dejte pozor, že při hnojení těmito prostředky byste měli z květináče vyndat hnojivové tyčinky, pokud je tam dáváte. Do staré kondice rostlinu nakonec dostanete tak, že ho seříznete. Znovu naroste v plné síle.