Mibuna, mizuna, komatsuna. To nejsou názvy japonského bojového umění, ale jména asijské salátové zeleniny, které se výborně hodí do salátů. V čem jsou tak výjimečné? Na rozdíl od ostatní zeleniny jsou velmi nenáročné. K jejich pěstování postačí sáček semínek, samozavlažovací truhlík a lehký substrát.

Na světle záleží

V temných měsících potřebují truhlíky co nejsvětlejší místo, vhodná je i orientace na jih. Kromě toho semínka salátové zeleniny potřebují pro svůj život prostor. Nejjednodušším řešením je proto použít rozměrnější truhlík, který se naplní téměř po okraj lehkým zahradním substrátem. Pak se do něj rozsypou kulatá semínka s dvoucentimetrovými rozestupy. Samozavlažovací truhlíky jsou pro pěstování salátu ideální, protože v nich mají nepřetržitý přísun vody. A to je v našich většinou přetopených domácnostech pro spoustu lidí výhoda.

Štrucha se dá výborně využít do salátů.
Autor: Shutterstock.com
Sklizeň z a dva týdny

Rostlinky klíčí velmi rychle, ale jejich kořínky rostou mnohem pomaleji. Než dosáhnou do rezervoáru ve spodní části truhlíku, je dobré si v prvním týdnu pomoct rozprašovačem s jemným rozstřikem vody. Velkou devizou asijské salátové zeleniny je, že roste opravdu ze dne na den. Již po dvou týdnech se truhlík pokryje lákavým zeleným kobercem s přibližně deseticentimetrovou výškou. Do sklizně se pusťte nůžkami.

Mizuna

Obsahuje hodně je vitaminu C, draslíku a vápníku, ale málo cukru, kru, takže se hodí pro redukční dietu nebo diabetiky. 

Mibuna

Rostlina se hodně podobá mizuně, liší se jen listy, které jsou lžičkovité na tenkých řapících. Při sklizni je stříháme zhruba 5 centimetrů nad zemí, rostlina brzy znovu obrazí. Má jemnou chuť, hodí se do salátů.

Šrucha zelná

Jednoletá bylinka má dužnatou lodyhu a listy. Roste velmi rychle, už za měsíc můžeme sklízet první listy, pak je trháme průběžně, než rostlina vykvete.

Komatsuna

Japonská hořčice má klínovité masité listy a štiplavou hořčičnou chuť, obsahuje velké množství vápníku. Hodí se do salátů, na sušení i nakládání do sójového nálevu.