Kávovník (Coffea arabica) je teplomilná rostlina, která roste dobře v místnostech s ústředním topením. Jen je ji třeba chránit před prudkým sluncem. Nejlépe se jí daří v polostínu. Kávovník je samosprašný. Důležité je vědět, že není vhodné měnit stanoviště a polohu rostliny. Především starší rostlinu již nepřenášíme z místnosti do místnosti. Velkou výhodou je i to, že v našich podmínkách netrpí na choroby ani škůdce, takže se hodí i pro úplné začátečníky.

Kávovník je velmi nenáročná rostlina.
Autor: Shutterstock.com
Raději do tepla

Rostlina nesnáší chladno a v zimě jí při teplotě pod 16 °C zežloutnou a opadají spodní, nejstarší listy. Nejlépe přezimuje při 18 °C. Zasychání a hnědnutí okrajů listů, na které pěstitelé často upozorňují, způsobuje nízká vzdušná vlhkost. Kávovník vzhledem ke svému původu vyžaduje právě vysokou vzdušnou vlhkost. Nejlépe ji zajistíte častým rosením celých rostlin vlažnou vodou.

V únoru přesazujte

Při dobrých bytových podmínkách kvetou kávovníky ve stáří čtyři až pět let každý rok květnu. Od toho se také odvíjí čas, kdy je rostliny potřeba přesadit. Nejvhodnější je únor. Mladé rostliny se přesazují každoročně, starší za dva až tři roky. Nezapomeňte dát do nového květináče vhodnou drenáž, ideálně z keramzitu nebo hrubého štěrku.