Africká fialka (Saintpaulia) je velmi populární, protože má květy prakticky celoročně. Kvete v několika vlnách s krátkými pauzami, aby si odpočinula a pak začala znovu nakvétat. Květy jsou nejen různě barevné, ale můžou být drobné i obří, plnokvěté, poloplnokvěté i jednoduché.

Africké fialky si snadno namnožíte.
Autor: Shutterstock.com
Množení zvládnete sami

Rostlinu dokáže namnožit skoro každý. Africké fialky se množí vegetativně, semena přitom nehrají žádnou roli. Novou květinu získáte z listu rostliny. Odtržený list i se stonkem dáte do sklenice s vodou nebo jen zapíchnete do květináčku se zeminou. Asi po 8 týdnech se na bázi řapíku začnou tvořit nové rostlinky. Vzniklý trs pak můžete nechat růst, nebo ho opatrně rozdělit a jednotlivé části rozsadit.

Pozor na vodu

Raději nechte fialku několikrát vyschnout, než abyste ji přelili. Rostlina je velmi náchylná na houbové choroby a v mokru jim snadno podlehne. Lepší je dávat vodu do misky pod květináč. Další velkou chybou, zejména majitelů suchých bytů v panelových domech, je mlžení. Fialka má chlupaté listy, které pomalu osychají a kromě plísně se na nich objevují nevzhledné skvrny z vodních usazenin.

Do čistého substrátu

Mezi nejčastější choroby afrických fialek patří odumírání rostlin. Onemocnění se šíří směrem od kořenového krčku na jednotlivé listy. Přestože rostlina zpočátku vypadá zdánlivě v pořádku, nepřehlédnete, že spodní listy postupně hnijí, zavadají a dají se snadno oddělit. Choroba přechází i na kořeny, fialky pak celkově zaostávají v růstu, vadnou a postupně odumírají. Nejlepší prevencí je používat dezinfikovanou půdu.