Dětské pokoje slouží hlavně ke hraní, dovádění a spaní, ale to neznamená, že byste je nemohli ozdobit rostlinou v květináči. Při výběru vhodné květiny ovšem musíte dodržovat určitá pravidla. Okrasné rostliny sice mohou přinést spoustu parády, ale rozhodně nesmí překážet dětem v pohybu, takže zapomeňte na robustní květenu, třeba palmy nebo vzrostlé difenbachie.
Všechny nádoby pro rostliny musejí být stabilní, aby je děti při hraní nepřevrhly. Nejlepší jsou nerozbitné květináče, třeba z plastu. U malých dětí hrnkovky umístěte na výše uloženou polici nebo do závěsných nádob. Pravdou je, že v dětském pokoji zpravidla přežijí jen rostliny silné a odolné, které snesou časté ohmatávání a nárazy. Raději bez výrazných květů, listů a plodů, které by mohly svádět k otrhávání. Předem také zapomeňte na rostliny s trny a ostny.

Kolopejka obsahuje jedovaté šťávy, které dráždí žaludek.
Autor: Shutterstock.com
Na tyhle si dejte pozor!

Možná ani netušíte, že listy, stonky nebo šťáva mnohých oblíbených rostlin obsahují nebezpečné jedovaté látky. Třeba kyanové glykosidy, kyselinu kyanovodíkovou, kyselinu oxalovou, sodnou. Hotová chemická laboratoř. Představujeme vám nejčastěji pěstované pokojovky, které z tohoto důvodu do dětského pokoje rozhodně nepatří.
Když někdo rozkouše a sní jednu z nejodolnějších pokojových rostlin Tchýnin jazyk, odnese to zvracením, bolestí hlavy a břicha. Klívie má jedovatou šťávu v celém těle. Po požití většího množství může následovat kolaps. Prvosenka obsahuje kontaktní alergeny, které můžou citlivým jedincům přivodit kožní alergie. Vánoční hvězda po narušení roní bílé jedovaté mléko, které často u citlivějších jedinců vyvolá alergickou reakci. Při kontaktu s očima dokáže a i poškodit zrak. Všechny části Difenbachie obsahují dráždivou kyselinu šťavelovou. Kolopejka obsahuje jedovaté šťávy, které můžou po požití dráždit žaludek. Azalka má jedovaté všechny části rostliny. Mezi další nebezpečné rostliny patří pryšce, oleandr a asparágus.

Které se hodí

Zkuste jednoleté kvetoucí rostliny, například žluté pantoflíčky a begonie. Použít se dá i nenáročný zelenec, starček, tolmiea nebo ixora s výraznými žlutými, červenými a oranžovými květy.