Jaká jídla jste měl nejraději jako malý kluk a kdo je u vás doma vařil?

Já jsem nejradši jedl škubánky, vařila je prababička, která s námi bydlela na vejminku. Seděla se mnou v kuchyni, já jsem jedl škubánky, pil vodu se šťávou, za oknem se stmívalo a prababička mi vyprávěla o tom, kdo všechno z jejích známých za poslední týden stihl umřít. Díky tomu jsem pak hodně ve škole maloval hrobečky a havrany.

Jak se vaše chutě změnily v dospělosti, po čem nejraději sáhnete v ledničce?

Já v ledničce většinou nic nemám, tak nesahám po ničem. Ale když už tam něco mám, tak rajčata a mrkev, abych žil zdravě. Na těch rajčatech se pak udělá plíseň a na té mrkvi vyraší takové větvičky, že se z té mrkve stane stromeček a nedají se pak jíst.

Vaříte si sám, anebo si raději zajdete do hospůdky, a která je vaše nejoblíbenější?

Umím vařit výborně, řekl bych až perfektně, ale nechce se mi. Chodím do všech restaurací, co jsou zrovna po ruce a v dosahu místa, kde se nacházím. Třeba když jsem doma, chodím do té, co mám hned dole v baráku. A vždycky si oblíbím nějaké jídlo, které jím několik dní po sobě, než ho vystřídá zase jiné. Teď to jsou třeba noky s vepřovou panenkou a hříbkovou omáčkou. S tím vydržím ještě dva dny a pak si budu muset oblíbit zase něco jiného.

Jak by vypadalo vaše ideální sváteční menu?

Asi bych šel na sekanou do řeznictví U Supa a pak bych si dal kávovej rum. Kávovej rum je největší novinka, co jsem objevil za poslední rok. Je to o něco slabší než normální rum s plachetnicí, má to asi 33 procent a má lahodnou kávovou příchuť. Je to tak dobré, že kdybych mohl, tak by ho pil celý den a vůbec nic jiného bych nedělal. Bohužel to nejde, protože musím žít zdravě, takže jím plesnivá rajčata, mrkev s větvičkami a odnaučuju se kreslit hrobečky.

Působíte plachým dojmem. Jak se z absolventa knihovnické školy stane komik?

Tak normálně, jste v knihovně, zařadíte jednu knížku do jiného regálu, než má být, někdo jí tam najde a zasměje se tomu, že našel třeba Havla vedle Klause a přitom je každej v abecedě úplně jinde. Sranda, no. A pak už se to s váma jenom vleče dál a dál...

Co nebo kdo vás vždycky bezpečně rozesměje?

Četník ze Saint Tropez, Četník a četnice, Četník se žení, Četník a mimozemšťan a Mikulášovy patálie.

Kde vás můžou vaši fanoušci v nejbližší době vidět?

Vystupuju někde skoro každý večer, tak ať se podívají na moje stránky www.lukaspavlasek.cz do sekce představení a přijdou, až budu někde blízko. Rád je uvidím. Můžeme si pak dát nějaká rajčata.

 

Zkusili jsme sestavit jídelní lístek podle Lukášových chutí.

 

Noky s hříbkovou omáčkou.
Noky s hříbkovou omáčkou.
Autor: Shutterstock.com
Noky s hříbkovou omáčkou

balení vařených bramborových noků
šalotka
150 g hříbků
250 ml smetany ke šlehání
300 ml vody nebo houbového vývaru
100 ml kysané smetany
½ lžičky drceného kmínu
lžíce hladké mouky
citronová šťáva
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Na oleji zpěníme nasekanou šalotku, přidáme malé kousky hub a lehce orestujeme. Pak směs zalijeme vodou a necháme podusit, až houby změknou. Základ omáčky zahustíme moukou rozmíchanou ve sladké smetaně, přilijeme kysanou smetanu, podle chuti citronovou šťávu, sůl a pepř a nakonec vsypeme do omáčky bramborové noky a necháme krátce prohřát.

Pikantní vepřová panenka.
Pikantní vepřová panenka.
Autor: Shutterstock.com
Pikantní vepřová panenka

vepřová panenka
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce citronové šťávy
2 lžíce sladkokyselé chilli omáčky
4 stroužky česneku
lžíce nakládaného zeleného pepře
snítka rozmarýnu
sůl

Maso očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky, které lehce naklepeme. V misce smícháme olej, citronovou šťávu, chilli omáčku, drcený česnek, zelený pepř a nasekaný rozmarýn. Maso osolíme, naložíme do marinády a necháme alespoň 3 hodiny odležet v ledničce. Plátky grilujeme z obou stran a pravidelně je potíráme zbylou marinádou.

Čokoládové rumové koule
Čokoládové rumové koule
Autor: Shutterstock.com
Čokoládové rumové koule

130 g změklého másla
100 g moučkového cukru
100 g mletých mandlí
100 g piškotů
3 lžíce rumu
2 lžíce kvalitního kakaa
kakao nebo rozpuštěná čokoláda na obalení
Všechny přísady kromě čokoládové rýže zpracujeme na hustou hmotu, ze které vyválíme malé kuličky, které obalíme v kakau nebo čokoládě a necháme oschnout. Kuličky servírujeme v papírových košíčcích.