Proč je to důležité? Kořeny rostliny v květináči mají omezený prostor, substrát se časem vyčerpá a květinka by pomalu chřadla. A jak zjistíte, že je třeba přesadit?Rostlinu otočte a podívejte se na květináč zespodu. Prorůstají kořeny odtokovými otvory?Pokud ano, rostlina touží po změně.

Kdy je čas vyměnit květináč?

Když se kořenový systém rozrostl a na povrchu jsou vidět kořeny.
Kořenový bal se tlačí z květináče spodem.
Rostlina delší dobu neroste a nekvete.
Substrát nebyl dlouho zalitý a je seschlý.
Přinesli jste domů novou rostlinu.

Pozor na kořeny

Postup není nijak složitý. Základem je být opatrný a nepoškodit kořeny. Abyste rostlinu násilně nevytahovali, pomůžete si kuchyňským nožem, kterým opatrně obkroužíte kořenový bal.

Přesazovanou rostlinu dejte doprostřed nového květináče.
Autor: Shutterstock.com
Jak velký květináč

Rostlinu přesazujte do květináče, který je o jedno číslo větší než ten původní. Na dno přijde drenážní vrstva, jako je třeba hrubší štěrk nebo keramzit, která zajišťuje snadný odtok vody. Pokud by chyběla, bude se voda hromadit v substrátu a rostlině by mohly uhnít kořeny.

Zeminu si kupte

Připravte si nový substrát, speciálně určený pro přesazování pokojových květin, který koupíte v každém zahradnictví. K němu můžete přidat písek, v poměru 1:10 až 1:5. Substrát dejte v slabší vrstvě na drenáž a na to položte přesazovanou rostlinu. Pěkně doprostřed květináče, aby měly kořeny na všechny strany stejně místa. Pak květináč dosypte substrátem a upěchujte. Nikdy nesypte novou zem až těsně nahoru, substrát musí končit minimálně 1 cm pod okrajem květináče. Jinak by se rostlina nedala zalévat.

Když přesazovat nejde

Může se stát, že už máte tak velký květináč nebo tak rozbujelý kořenový systém, že rostlinu přesazovat nemůžete. Co uděláte v takovém případě? Zlepšit kvalitu půdy můžete přidáním speciálních přípravků, které obsahují jak humusové látky, tak i enzymy, stopové prvky a živiny.