Klasika na uhlí

Pokud dáváte přednost původnímu způsobu grilování – totiž nad otevřeným ohništěm s řeřavým dřevěným uhlím nebo briketami, vyberte si gril na dřevěné uhlí. Má své výhody, hlavně specifickou vůni a chuť pokrmů, které na jiných druzích grilu prostě nedocílíte, většinou i nižší pořizovací cenu, ale i nedostatky. Mezi ty druhé patří zápach ohně, který nemusí být po chuti vašim sousedům, ze stravovacího hlediska fakt, že u většiny grilů odtéká tuk z masa přímo do ohniště, kde se vypaluje, případně i připálené zčernalé okraje masa, osahující karcinogenní látky, které škodí organismu. Jak tomu předejít? Maso důkladně naložte do marinády a při grilování dejte na rošt ještě grilovaní misku nebo tácek a v nich pak pokrm připravte. Jako palivo doporučujeme dřevěné uhlí a brikety určené přímo ke grilování, v žádném případě nepoužívejte zbytky dřeva, mnohdy napuštěného barvami nebo laky. Vyhněte se levným grilům z nekvalitních materiálů a dejte přednost výrobkům vybaveným polohovatelným roštem, poklopem a regulací přívodu vzduchu. Takové grily lze využít i pro nepřímé grilování – proces připomíná pečení v horkovzdušné troubě, připravují se větší porce masa, celá drůbež, které byste na obyčejném grilu spálili.

Klasický gril na dřevěné uhlí je stále velmi populární.
Autor: Shutterstock.com
Plynové s kameny i bez

Velký boom zažívají v posledních letech plynové grily, které pohání propan butan z bomby. Jednoduše se obsluhují (většinou disponují piezo zapalovačem a lehce se i reguluje jejich výkon), většina z nich umí přímé i nepřímé grilování. Vybrat si můžete některý lávový gril (nad hořákem jsou rozmístěny lávové kameny, které se zahřejí na vysokou teplotu a ugrilují pokrm, navíc dokážou vstřebat odkapávající tuk a brání vzniku škodlivých látek), případně kontaktní gril (grilovací litinový tál nebo kamenná deska jsou zespodu přímo ohřívány plynovým hořákem), nebo RBS grily, kde hořáky jsou umístěny na bocích grilovací vany, a přebytečný tuk stéká do odkapávací misky.

Na elektrickém grilu můžete maso připravovat celý rok.
Autor: Shutterstock.com
Elektřina po celý rok

Grilujete rádi po celý rok? Pořiďte si elektrický gril, který se uplatní v uzavřených místnostech i na zahradě. Jedinou nevýhodou je jeho uplatnění pouze v dosahu elektrické zásuvky. Přístroje bývají menší, většinou se jedná o stolní provedení. Kromě klasických grilů, kde je nad topnou spirálou umístěn grilovací rošt, můžete mít i kontaktní gril (maso se zavře do přístroje a peče z obou stran), případně grily kombinované s další funkcí – například s pánvičkami na přípravu raclette. Obecně jsou elektrické grily nejlepší ze zdravotního hlediska: tuk stéká do odkapávací misky, maso ale bývá sušší bez charakteristické vůně klasického grilu.