Obyčejné věci dokážou neobyčejné věci. Tak třeba petržel, kterou většina z nás pasovala na zeleninu do polévky, dokáže hotové divy. Kdysi byla symbolem radosti a slávy a už ve středověku si babky kořenářky ověřily její léčivé účinky například na dnu. Lidé ji také žvýkali, aby měli voňavý dech. Dnes ji používáme natolik běžně, že nám už vůbec nepřijde na mysl, jak je zdravá. Doslova blahodárně působí petrželová nať k masu. Nejlépe bychom ji k němu měli ukusovat. Působí močopudně, a tak napomáhá tělu vyloučit přebytečnou kyselinu močovou, která vzniká právě při trávení masa.

Lékárna v truhlíku

Kouzelnou bylinku si můžete pěstovat doma na okně v květináči, kde ji můžete sklízet celoročně. Potřebuje propustnou půdu a slunné stanoviště. Semena vysévejte mělce do substrátu a buďte trpěliví, protože klíčí dlouho. Zem nesmí vyschnout.

Odvar z petržele vás zbaví bolesti hlavy.
Autor: Shutterstock.com
Na hlavu i žlučník

Až si dáte něco dobrého s česnekem, pak byste se mohli inspirovat předky a místo žvýkačky vyzkoušet čerstvou petrželovou nať, která váš dech znovu osvěží. A proč si dopřát odvar ze semen? Zmírňuje bolest hlavy a podrážděný žlučník. Odvar nebo čaj si připravíte snadno ze 4 gramů semen nebo tří lžiček nasušené anebo čerstvé petržele.

Lžička stačí

Jedna lžička natě v jídle vykoná hotové zázraky. Mimo jiné působí proti křečím, dokáže upravit menstruaci, pomáhá při ledvinových kamenech a není od věci připomenout, i když se o tom nemluví, že velmi účinně uvolňuje střevní plyny.