Osení si nemusíte jen koupit v zahradnictví, ale vypěstujete ho snadno i doma. Potřebujete k tomu jen mělkou misku, zem a semínka. Nejčastěji se používá pšenice nebo ječmen. Ale koupit si můžete i velikonoční osení v zahradnictví. Předem myslete i na aranžování výzdoby. Nejlepší je zvolit takovou misku, která se pak přesně vejde do pěkného proutěného košíku. V tom  to osení sluší nejvíc.

Jak na to

Do misky dáte asi šest sedm centimetrů zeminy, na ni semínka a mírně přitlačíme. Pozor, aby nebyla na sobě, protože by jedno druhému bránilo v růstu. Nakonec je posypeme trochou zeminy. Pak zalijeme a dáme na světlé a teplé místo. Substrát by měl být stále mírně vlhký, nesmí proschnout. Jen tak začne osení brzo klíčit. Moc vody by mohlo mít na svědomí, že semena shnijí.

Vzrostlé osení si pěkně nazdobíte.
Autor: Shutterstock.com
Co když roste moc

Osení by nemělo přerůst. Dá se sice přistřihnout nůžkami, ale je to zbytečné. Když roste moc, stačí ho dát na pár dní do chladnější místnosti, kde ho nižší teplot zabrzdí.

Když je málo času

Zdá se vám, že je na klasické sázejí málo času? Pak osení namočte na den do teplé vody, kde nabobtná. Až ho zasadíte, dejte ho na teplé místo a poroste vám doslova před očima.

Máme ještě míň času

Pak nesázejte osení, ale zkuste řeřichu, která stihne vyrůst za pět dní. Dějte její semínka na navlhčenou varu. Za den by měla vyklíčit a za další dny povyroste až na pěticentimetrovou výšku.

Náš tip

Vysadit můžete i obyčejné travní semeno, které má „na skladě“ každý zahrádkář. Stébla budou sice slabší, ale to doženete hustším výsevem.