Základem vydařeného hovězího steaku neboli bifteku je kvalitní maso. Nejlépe byste na jeho přípravu měli zakoupit hovězí svíčkovou,  roštěnec, pupek, lopatku, malý ořech, a to ze speciálně šlechtěných plemenných býčků.

Zapomeňte na paličku

Anglické slovo steak v překladu znamená řez, a už tady můžete odvodit, že je důležité maso správně naporcovat. Svíčková má dlouhá vlákna a pokrývá ji blána, kterou odstraňte a až pak krájejte plátky vysoké 4 až 5 cm šikmo přes vlákna. Měly by se naklepat, ale rozhodně ne klasickou paličkou na maso. Buď to zkuste pěstí, tedy klouby ruky, nebo použijte kámen. Po naklepání bude maso vláčnější. Okořeňte ho podle chuti anebo se spolehněte na kořenící směs na steaky. Ale osolte ho až a talíři před konzumací. Před přípravou nechte maso na kuchyňské lince tak hodinu odstát.

Základem úspěchu je kvalitní a správně nařezané maso.
Autor: Shutterstock.com
Na pánvi záleží

Na dobré maso vezměte nejlépe obyčejnou ocelovou nebo litinovou pánev se silným dnem, které vydrží desítky let. Na přípravu masa je mnohem lepší než pánev teflonová, která při běžném provozu nevydrží déle než rok. Rozehřejte si malé množství buď stoprocentního tuku, nebo oleje. Z lázně na smažení se nesmí v žádném případě kouřit. Jak dlouho si plátek masa uprostřed pěkně růžový stačí zhruba dvě minuty z každé strany. Kdo má rád biftek propečený, stráví u plotny dvakrát sedm minut. Do masa nikdy nepíchejte vidličkou, pustilo by šťávu. Raději použijte kuchařskou pinzetu nebo kleště.

Propečený nepruží

Podle čeho poznáte, jak je biftek propečený? Když ho jemně stlačíte a dobře pruží, bude krvavý. Jakmile pruží jen trochu a ještě z něj vytéká trochu krve, bude médium. V případě, že nepruží vůbec, a přesto zůstává vláčný, pochutnáte si na zcela propečeném bifteku.

Jak vybírat maso

Kvalitní biftek uděláte pouze z čerstvého (chlazeného) masa s optimálně načervenalou barvou a bez nahnědlých skvrn. Nejlepší je maso z mladého zvířete a dobře uzrálé.

Co si objednat?

Když se vás v restauraci zeptají, jaký chcete biftek, objednejte si podle našich tipů.

Raw - uvnitř syrový, ale teplý s křupavou kůrkou, jde snadno zmáčknout prstem.

Rare - krvavý, nejměkčí potřebuje 1,5 - 2 minuty z každé strany.

Medium - růžový, bez krve a s teplým středem pečte 4 - 5 minut z každé strany.

Well done-hnědý, s teplým a velmi pevným středem nechte na pánvi 7 minut z každé strany.