1. Nádobí necháte dlouho stát nemyté s připáleninami, které pak jdou špatně umýt.

Náš tip:

Nádobí umyjte hned po použití, připálené hrnce nebo pánvičky nechte odmočit a nalijte do nich vlažnou vodu s kapkou saponátu. Pak je můžete lehce umýt měkkou houbičkou.

Základní zásada je umýt nádobí hned po použití.
Autor: Shutterstock.com
2. Používáte nevhodné mycí houbičky nebo hadříky s abrazivem, které nádobí poškrábají.

Náš tip:

Při nákupu nádobí se vždy informujte u prodejce, čím doporučuje nádobí umývat. Na nepřilnavé plochy nebo teflonové nádobí nikdy nepoužívejte hrubé kartáče nebo houby, povrch byste zcela zničili.

3.Nádobí špatně oplachujete, takže na něm ulpívá nečistota nebo zbytky saponátu.

Náš tip:

Máte v zásadě dvě možnosti. Mýt nádobí pod tekoucí vodou, ale počítejte s velkou spotřebou vody, anebo ho umývat v napuštěném dřezu se saponátem. V tom případě je nutné, abyste nádobí opláchli ještě jednou v čisté studené vodě, abyste ho dokonale umyli.

4. Požíváte zbytečně velké množství mycího přípravku.

Náš tip:

Pokud myjete nádobí v napuštěném dřezu, nejdříve do něj napusťte vodu a teprve pak přidejte saponát. Nebude se tvořit tolik pěny. Vyplatí se vám přelít přípravek také do menšího dávkovače, než ho přímo lít na nádobí. Doporučné dávkování je 2 – 5 malých dávek na 5 l vody.

5. Nádobí špatně vkládáte do odkapávače, takže se na něm tvoří nevzhledné skvrny.

Náš tip:

Nádobí stavte svisle, aby mohl zbytek vody odtéct, sklenice a misky dnem nahoru, příbory srovnejte do speciální přihrádky. Sklo, porcelánové nádobí i příbory raději před uložením ještě přeleštěte čistou utěrkou.