Jaká je současná situace na trhu s nemovitostmi, převažuje nabídka, nebo poptávka?

Převažuje nabídka nad poptávkou. Říkáme tomu trh kupujícího. Kdo má peníze, ať už hotově nebo formou úvěru, si může vybírat ze široké nabídky nemovitostí. Před ekonomickou krizí to bylo naopak. Byl to trh prodávajícího. Kdo vlastnil nemovitost, mohl si vybírat z mnoha zájemců, a tím pádem požadovat vyšší cenu.

Jak je to s aktuálními cenami?

Často slýchávám, bohužel i od odborníků, že se v posledních letech propadly díky krizi. Není to úplně pravda. Byt, který jste v roce 2004 koupili za milion, se kolem roku 2008 vyšplhal do nesmyslné výšky ke dvěma milionům. Způsobily to především banky, které půjčovaly téměř komukoli jakoukoli částku. Po ekonomickém vystřízlivění se ceny jen vrátily na svou původní a reálnou úroveň.

Je koupě nemovitosti za těchto okolností vhodnou investicí?

V případě klasického bytu či domu za účelem bydlení je to vhodná investice už proto, že můžete nakoupit za rozumnou cenu, a navíc vám banka půjčí „levné“ peníze. Úroková sazba kolem 3 % je skvělá. Pokud jde o koupi z čistě investičního, podnikatelského hlediska, např. za účelem pronajímání, je to již méně výhodné. Je nutné pořídit za skutečně dobrou cenu a získat vhodné nájemníky. I tak je návratnost desítky let. Chcete-li ale „jen“ uložit peníze, koupě nemovitosti, která si vydělá na svůj provoz, je vhodný způsob.

Existuje zaručená investice?

Osobně považuji za nejlepší investici pozemky. Stavba stárne, je třeba o ni pečovat, pozemek je v tomto jedinečný. Pozemky si navíc drží cenu navzdory jakýmkoli vnějším vlivům.

Které nemovitosti patří mezi nejžádanější?

Obecně řečeno jsou to byty 2+kk kolem 50 m2 v lokalitě, kde je dost pracovních příležitostí, dobré spojení a sociální vybavenost. Pak starší domy v blízkosti měst do ceny 2,5 mil. korun.

Jak si stojí novostavby, ať už byty či domy?

Ty zdařilé jsou rovněž žádané. Zde je ale nutno podotknout, že novostavby bývají mnohdy stále ještě drahé a až nezajímavé. Dobrých developerských projektů je dost, ale těch nepříliš dobrých je ještě víc. Proto je také tolik novostaveb v Česku neobsazených.

Pokud bychom hovořili o dvou extrémech, který typ nemovitosti je takřka neprodejný, a po kterém se naopak zapráší?

Cenu a atraktivitu nemovitosti určuje místo, místo a do třetice místo. V lokalitě, kde je práce, dobrá dopravní dostupnost a sociální služby, je atraktivní takřka jakákoli nemovitost. O trochu nižší či vyšší ceně rozhodují drobnosti. V podstatě neprodejné nemovitosti pak najdete v sociálně komplikovaných regionech, ještě hůře, pokud oblast v posledních letech zasáhly povodně.

Kterých chyb se nejčastěji dopouštějí prodávající?

Často inzerují sami. To s sebou nese extrémní rizika. Kde hledají zloději tipy? Samozřejmě na webech, kde jim majitel nabídne prohlídku nemovitosti a ještě prozradí, zda má alarm, jací jsou sousedé i zda je o víkendech doma. Majitel netuší, že tyto běžné otázky zájemce pokládá zloděj, který ho znovu navštíví, až nebude doma. A takových rizik je více. Často majitel, aby ušetřil, použije smlouvy z internetu či nějakého „svého“ právníka. Prodej nemovitosti je ale složitý proces, který by měl zajišťovat profesionál. S bolavým kolenem také nepůjdete na ušní. Je nutné dodat, že i v realitách najdete profesionály
i, řekněme, neprofesionály. Důležité není, jaké jméno má realitní kancelář, ale jaké jméno má makléř. Nejsou dobré a špatné realitní kanceláře, jen dobří a špatní makléři.

Co naopak nejčastěji dělají špatně zájemci o koupi?

Stále jsou tací, kteří mají tendenci koupit nemovitost přímo od prodávajícího. Chtějí např. ušetřit 50 tisíc na bytě za milion a pak koupí byt se skrytými vadami, podvodem přijdou o peníze – nechají se napálit vinou své neznalosti. Často také nemají zajištěné financování. To, že vám u přepážky v bance řeknou, že hypotéku dostanete, nic neznamená. To vám řeknou vždy. Když se rozhodnete koupit nemovitost, chtějte financování černé na bílém. Jen tak získáte relevantní informace, kolik vám půjčí. Zájemci nemívají také zcela jasno, co od nemovitosti očekávají. I proto doporučuji konzultovat své představy s profesionálním makléřem. Řekne a poradí věci, které logicky netušíte.

Jaký odhadujete další vývoj, pokud jde o ceny bydlení?

Realitní trh v Česku se poslední dva roky stabilizuje podobně jako ekonomika. Předpokládám, že ceny v tomto a příštím roce nezaznamenají výrazné výkyvy. Sice stále vidím nabídkové ceny některých nemovitostí příliš vysoko, ale to jsou nabídky. Reálné prodejní ceny bývají o 10–20 % nižší. S prodejem ani koupí se tedy nevyplatí vyčkávat či otálet, nic zásadního se na realitním trhu v příštích 12 měsících nestane. Musel by přijít jedině nějaký exces s ekonomickým dopadem na celý svět či EU. Například krach eura či něco podobného. To ale zatím nepředpokládám…