Je-li člověk málo nebo špatně vyspalý, podepisuje se to významně na jeho duševní pohodě, fyzické kondici, únava ztěžuje soustředění, napíná nervy, bolestivá záda brání fyzickým aktivitám, bolet může i hlava… Proto je dobré řešit kvalitu spaní a dát si práci s výběrem matrace, která je pro dobrý spánek zásadní. V dnešní nabídce trhu to sice nemusí být jednoduchá záležitost na pár minut, ale vynaložené úsilí se skutečně vyplatí, život bude o poznání příjemnější.

Vyberte tu pravou

Na trhu je dnes nepřeberné množství typů matrací z různých materiálů, ať přírodních nebo těch, k nimž výrobci došli za pomoci nejmodernějších technologií. Z této druhé kategorie je dnes velmi oblíbená viscoelastická, tzv. paměťová pěna, která se používá buď v oblasti ramen pro ramenní změkčení, nebo na povrchu matrace. Jaké výhody tento materiál nabízí? Především zajišťuje pohodlí pro tělo – paměťová pěna reaguje na teplotu a zatížení, přesně se přizpůsobí tvaru těla a podepře je rovnoměrně rozděleným tlakem. Matrace vyrobené s použitím paměťové pěny jsou vhodné především pro dospělé a lze je doporučit i vyšším věkovým skupinám – poddajný povrch matrace šetří klouby a napomáhá správnému oběhu krve během spánku.

Poležte si na zkoušku

Bez ohledu na to, jakou matraci nakonec zvolíte, nabízejí dnes kvalitní prodejci před samotnou koupí možnost si ji vyzkoušet alespoň v obchodě. Není tak nic nepřístojného, pokud si v obchodě na matraci zkusmo lehnete a setrváte ve své oblíbené spánkové poloze několik minut. Vhodná matrace by vám měla „sedět“ a být pocitově příjemná, měla by poskytovat dostatečnou oporu páteři. Aby v noci odváděla tělesnou vlhkost, je nutné, aby byla dostatečně prodyšná.

Pokud pořizujete matraci na dvoulůžko, lze předpokládat, že každý z páru bude potřebovat jiné provedení, a postel tedy vybavit dvěma různými matracemi. Ženy např. obvykle preferují měkčí typ, zatímco muži tvrdší, odlišné ovšem bývají i tělesná váha či případné zdravotní potíže, kterými by se měl výběr matrace rovněž řídit.