Není to jen problém starších nemovitostí, jejichž střecha je desítky let stará, okna nedoléhají a vytápěcí systém je z dnešního pohledu naprosto nevyhovující. Znají to i majitelé novějších objektů: Jste teprve v polovině doby splácení hypotéky a ve vašem nedávno novém bytě už by to chtělo novou koupelnu a kvůli odrostlým dětem změnit dispozici…? Důvody, proč nemovitosti potřebují rekonstrukci, změnu či obnovu, jsou různé, stejně jako důvody, proč potřebné úpravy jejich majitelé oddalují. Finance jsou tím nejčastějším argumentem. Ačkoli vhodná opatření mohou např. snížit náklady na vytápění i o 70 %, lidé se do nich často nepouštějí paradoxně proto, že chtějí ušetřit. Například po zateplení fasády, podlah a stropů u rodinného domu s ročními náklady na energie 50 000 korun lze podle odborníků ušetřit přibližně 40 % těchto výdajů. Návratnost investice je tak zhruba 10 let… Navíc bude vaše nové bydlení jistě modernější, příjemnější, pohodlnější, méně náročné na údržbu či obsluhu. Kde tedy na rekonstrukci vzít?

Stavební spoření

Účelem rekonstrukce je zlepšení bydlení, je na ni tak možné využít účelových úvěrů, které jsou levnější než neúčelové půjčky a spotřebitelské úvěry. Oblíbeným způsobem, jak financovat zejména rekonstrukce menšího rozsahu, jsou úvěry ze stavebního spoření. A nemusíte stavební spoření platit mnoho let, abyste takový úvěr získali. Díky tzv. překlenovacímu úvěru jej obvykle mohou využít i noví klienti, který doposud tento produkt nevyužívali. Výhodou úvěrů ze stavebního spoření u rekonstrukcí do několika málo stovek tisíc je i to, že nebývá nutné zřídit zástavu na nemovitosti, což se hodí např. v případě družstevních bytů. Při vyšších částkách už může být potřeba spoluručitel či zástava nemovitosti.

Hypoteční úvěr

U větších rekonstrukcí jsou lepší volbou úvěry hypoteční. Minimální výše hypotéky bývá mezi 250 – 300 tisíci Kč, ale touto formou lze samozřejmě dosáhnout až na několik milionů. Hypoteční úvěr je ovšem třeba jistit nemovitostí. Díky aktuálně příjemně nízkým úrokovým sazbám se však jedná o velmi levný způsob financování.