Patří mezi druhy asparágus a konzumují se jen mladé výhonky. Existují dva druhy chřestu. Světle fialový, zelený a bílý, který se schovává v půdě a před sluníčkem se chrání speciálními kameninovými nádobami. Kvůli tomu je tento druh také víc hořký. Ale jeho pěstování náročnější

Před vařením chřest svažte do svazků a vařte s hlavičkami nad vodou, aby se vařily v páře.
Autor: Shutterstock.com
Jak nakupovat

Dlouhá a úzká zelenina bude ozdobou každého talíře a zároveň je vynikající přílohou k masům nebo jako hlavní surovina do salátů. V zelenině vybírejte jen čerstvý chřest. Jak to poznáte? Bude mít pěknou barvu a zavřené hlavičky a výhonky v průměru asi centimetr silné. Po naříznutí by z něj mala téct tekutina a nepůjde ohnout. Chřest spotřebujte nejlépe ihned po koupení. Když to nestíháte, dejte ho do lednice v navlhčené utěrce.

Slupku dolů

Bílé chřestové výhonky oloupejte, protože svrchní slupka, kterou třeba ani okem nezaznamenáte, by vám nechutnala. Můžete na to použít speciální škrabku na chřest, která vypadá jako kleště. Na jedné straně má škrabku a druhou rukojetí se přidržuje zelenina.U zeleného druhu není loupání vždy potřeba. Výhonek těsně pod hlavičkou opatrně nařízněte a slupku odstraňte, jako když loupete cibuli.

Jak vařit

Chřest je dost tvrdý, proto je ho potřeba dostatečně povařit v osolené a oslazené vodě. Na 1,5 l počítejte s 1 lžící soli, 3 lžícemi cukru, 1 lžící másla a kouskem veky, která stáhne jeho nahořklost. Bílý vařte kolem deseti minut, zelený šest až osm. Když ho chcete jíst studený, hned po vaření ho hoďte do ledové vody, nejlépe s kousky ledu, aby nezhnědl, ale zůstala mu krásná barva. Teplý hned servíruje.

Chutná dietka

Je nejen lahodný, ale také zdravý. Chutná zelenina je výtečná i na hubnutí, protože má minimum kalorií. Je v něm mnoho bílkovin a vitamínů. Nejen pro těhotné je velkým zdrojem kyseliny listové, beta-karotenu, vitaminu C a E. Kromě toho má močopudné a mírně projímavé účinky.

Chřestová polévka
Autor: Shutterstock.com
Chřestová polévka

Budete potřebovat na 4 porce

250 g bílého chřestu
250 g zeleného chřestu
4 středně velké brambory
100 ml smetany na vaření
sůl a pepř
bazalkové pesto nebo olivový olej na ozdobení
Postup
Chřest oloupejte, nakrájejte na asi třícentimetrové válečky a dejte ho vařit na 10 minut do osolené vody. Když se vám rozvaří, nevadí, stejně ho pak budete mixovat. Brambory nakrájejte na kostičky a uvařte je zvlášť a hodně doměkka. Přidejte je k chřestu a ponorným mixérem umixujte hladký krém. Pro zjemnění můžete přidat smetanu. Dochuťte solí a pepřem. Polévka chutná teplá i studená. Při servírování ji můžete ozdobit zakysané smetany.

Jarní chřestový salát
Autor: Shutterstock.com
Jarní chřestový salát s cherry rajčátky a zálivkou vinegret

Pro 4 osoby potřebujete

500 g chřestu
200 g rukoly,
200 g salátu polníček,
250 g cherry
půlených rajčátek,
hrstičku sekaných piniových ořechů,
plátky studeného uzeného lososa, olivový, olej a řeřichu na ozdobu.

Na zálivku vinegret

olivový olej
kvalitní ocet
vodu, cibulku
natvrdo uvařené vejce
sůl a pepř

Postup

Na dno misky položte natrhané salátové listy smíchané s cherry rajčátky, přidejte uvařený, ochlazený chřest, nakrájený našikmo na zhruba dvoucentimetrové špalíčky a ochuťte zálivkou: 1 díl olivového oleje a 1 díl octa ušlehejte do zhoustnutí, přidejte středně velkou, najemno nasekanou cibuli a 2 nadrobno nakrájena vejce. Osolte a opepřete.
Nakonec poklaďte plátky lososa a ozdobte řeřichou a piniovými oříšky.

Gratinovaný chřest
Autor: Shutterstock.com
Dozlatova gratinovaný

Budete potřebovat pro 4 osoby

1 kg chřestu (bílého i zeleného)
80 g másla
1 lžičku cukru
8-10 plátků šunky
150 g goudy
2 lžíce strouhaného parmazánu nebo eidamu
1 lžičku ochucovadla do polévky

Postup

Chřest umyjte, dolní části ostrouhejte. Stvoly narovnejte tak, aby byly „hlavičky“ v jedné rovině, svažte je dohromady a odřízněte dolní dřevitou část. Do úzkého hrnce dejte vodu, cukr, sůl, máslo a ochucovadlo. Když bude voda vřít, svazek do ní vložte, pokud možno tak, aby stál vertikálně. Nemáte-li úzký hrnec, vařte chřest vodorovně v širokém, vždy 15-30 minut podle typu chřestu (zelený se vaří kratší dobu). Jakmile je uvařený, sceďte vodu, odstraňte šňůrky a pak ho oviňte plátky šunky (asi po 3-4 kusech). Vložte do zapékací misky, přidejte trochu vody (ve které se chřest vařil). Posypte strouhaným sýrem a zapečte v troubě rozehřáté na 220 °C zhruba 15 minut.

Chřest s holandskou omáčkou
Autor: Shutterstock.com

S holandskou omáčkou

Budete potřebovat pro 4 osoby

300 g bílého chřestu
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce bílého vína
2 žloutky
100 g másla
1 lžičku citronové šťávy
sůl
mletý pepř
1 lžičku hořčice
200 g brambor nebo 4 světlé bagety

Postup

Chřest očistěte, oloupejte a zdřevnatělé konce odkrojte. Svázaný „špalíček“ dejte do osolené vody s cukrem a vařte asi 15 minut. Pak ho vyndejte, po délce rozkrojte a asi 4 minuty restujte na olivovém oleji. Na závěr osolte a opepřete. Pak připravte holandskou omáčku. V parní lázni rozpusťte máslo a postupně do něj zamíchejte žloutky opatrně tak, aby se nesrazily. Potom do omáčky přidejte citronovou šťávu, opět dochuťte solí a pepřem a přidejte hořčici a bílé víno. Mezitím uvařte brambory vcelku (ideálně nové). Jakmile budou měkké, poklaďte chřest na talíř, přelejte holandskou omáčkou a přidejte brambory, nebo můžete chřest servírovat s čerstvě rozpečenou bílou bagetkou.