1. Větrání je věda. Jak na to?

Nápad trávit noc jízdou v klimatizovaném autě nebo v nonstop klimatizovaném supermarketu hned zavrhněte. Raději zkuste ochladit byt cíleným větráním, při kterém využijete průvan. Ten je sice špatný pán, ale dobrý sluha. Velmi rychle vymění vydýchaný horký vzduch za čerstvý. Jakmile je venku vyšší teplota než uvnitř, je nesmysl otevírat okna dokořán. Když máte v místnosti okna dvě, máte vyhráno. Jedno otevřete víc a u druhého stačí i jen ventilačka. Vzniknou dva různě velké průduchy, kterými začne okamžitě proudit vzduch. Po dvaceti minutách takhle můžete snížit teplotu v místnosti i o 5 °C.

2. Průvan musí být řízený

Další možností je využít takzvaný řízený průvan. Předpokladem pro něj je mít světlík, nejlépe v koupelně nebo na toaletě, nebo jednu místnost na stinné straně. Obě místa se stanou zdrojem chladného vzduchu. Otevřete okno v nechladnější místnosti nebo světlík a pak i dveře do zbytku bytu. Chladivý průvan opět sníží teplotu o několik stupňů.

3. Co pít v létě? Studené ne

Ve všech tropických oblastech dobře vědí, že čím je tepleji, tím horší je pít chlazené nápoje. Lepší službu udělá pití mírně teplé nebo odstáté. Hodí se především ovocné čaje nebo voda s pár lístky máty peprné a pár kapkami citronu.

4. Markýza na střešní okna

Nejhorší bývají horka v podkrovních pokojích. Ať je izolace sebelepší, stejně je tam jako v peci. „Na přehřívání podkrovních má vliv řada faktorů, jako je tloušťka izolace, orientace střechy ke světovým stranám, počet střešních oken, výběr zasklení a také stínění. Stínění může být velmi účinnou ochranou proti přehřívání podkrovních prostor, je však potřeba zachytit sluneční paprsky ještě před dopadem na skleněnou tabuli okna, tedy z venkovní strany,“ radí Tomáš Švec ze společnosti VELUX. Na většinu střešních oken je možné pořídit venkovní markýzu, která nebrání výhledu, ale dokáže zachytit ostré paprsky a tak sníží vnitřní  teplotu až o 5 °C. Jejich cena začíná od 1 350 Kč.

5. Venkovní rolety na vedro i hluk

Další vychytávkou pro střešní okna jsou venkovní rolety. Ty pochytají nejen sluneční paprsky, ale také ochrání sklo před krupobitím a vás ušetří nepříjemných zvuků při dešti. Dokáže zachytit až 97 % tepla ze slunečních paprsků a umožňuje také místnost kdykoli zcela zatemnit. Hluk z deště nebo krupobití se s venkovní roletou sníží až o 3 dB. Pro laika to znamená o polovinu méně. Cena začíná od 6 190 Kč.

6. Jak vybrat větrák?

Účinně se ochladíte také použitím obyčejného větráku, který v místnosti rozproudí vzduch a zajistí lepší a rychlejší ochlazování. Nejlevnější jsou stolní typy a pak stojanové. Mají tři rychlosti a mohou se i otáčet. Ve větších místnostech oceníte stropní nebo sloupcové ventilátory, které lze ovládat dálkovým ovladačem. Ve výbavě je často plánovač regulující sílu ventilace a časovač,který ventilátor vypne, kdy nastavíte. Cena větráků se liší podle typu, velikosti a funkcí a pohybuje se mezi 300 až 5 000 korun.

7. Studená sprcha, satén a len

Velkým pomocníkem, jak přežít vedro, je obyčejná sprcha. I ty nejchoulostivější si rádi stoupnou pod studenou. Udělá jim dobře. Jenže pak většina z nás udělá chybu. Chceme si ten chladivý pocit užít, a tak pobíháme po bytě nejlépe nahatí. Mnohem déle vám příjemný pocit vydrží, když se obléknete. Na léto se hodí především chladivé hedvábí, satén nebo len.

8. Přenosná klimatizace vyhrává

Nejdražším, ale zároveň nejúčinnějším řešením je pořízení přenosné klimatizace. Zvládne v místnosti udržovat takovou teplotu, jako nastavíte. Jen dejte pozor na to, že toto zařízení vyžaduje vývod teplého vzduchu ven z budovy. Když nechcete bourat, budete ho pouštět otevřeným oknem a stejnou cestou půjde i teplo do místnosti. Takže trochu začarovaný kruh. Mobilní klimatizaci pořídíte od 8 000 až 20 000 korun.