Balkonovky do stínu
Balkonové květiny do polostínu
Co dát na slunce

Světelné podmínky jsou nejdůležitějším kritériem při rozhodování, co si dáte do truhlíků. Nějaké to světlo potřebují všechny, ale některé víc a jiné jsou skromnější. Když to nebudete respektovat, budete jen zbytečně investovat do rostlin, které nebudou prosperovat. Při osazování truhlíků dávejte dohromady rostliny s obdobnými požadavky a nezapomeňte, že je potřeba dávat vyšší rostliny dopředu a nižší před ně.

TIP NA VIDEO: Které bylinky dát do jednoho truhlíku?

Video
Video se připravuje ...

Pěstování bylinek za oknem i na zahrádce: Jak na to? Videoredakce ženských titulů

 

Balkonovky na sever a do stínu 

Netýkavky, fuchsie, malé begonie s vláknitými kořeny, nebo hlíznaté druhy, kapradiny, hosty, břečťan, bacopa, balzamína, lobelky

Komu se daří v polostínu

Pro místa směrovaná na východ nebo západ: petúnie, vitálky, lobelky, ostruhatky, vějířovka, verbeny, australská sedmikráska, povijnice

Co dát na slunná místa

Nejčastěji jsou to balkony a terasy situované na východ nebo jih: pelargonie, muškáty, petunie, surfinie, gazánie, hvězdička přímořská, jiřinky, osteospermum, hvozdík karafiát, afrikán

Kam dát truhlík

Pozor dejte na to, kam truhlíky umístíte. Někdo je připevní na zábradlí, jiný vystaví kolem zdí. U těch si dejte pozor na odraz slunečního světla od světlé zdi, které by mohlo trápit rostliny horkem. Umístění u zdi může mít i jiná úskalí. U květináčů postavených příliš blízko u vlhčích zdí s nízkou cirkulací vzduchu rostliny napadá plíseň, padlí nebo houbové choroby. Při prvních podobných příznacích, změňte místo a bude po starostech. A nezapomeňte také, že truhlíky by měly být dobře přidělané, aby je náhlý poryv větru neshodil.

Aby balkónovky dobře rostly

* Rostliny v truhlíku potřebují vzdušný substrát, nejlépe s podílem jílu, který brání vysychání. Rozhodně nepoužívejte loňskou zeminu nebo tu ze zahrady.

 * V novém speciálním substrátu je dostatek hnojiva na několik týdnů. Pak je potřeba rostlinám výživu dodat pravidelně, nejlépe jednou týdně. Nejprve přidávejte hnojiva s vyšším podílem dusíku, aby rostliny rychle narostly. Pak přijděte na hnojivo s nižším podílem, aby narostly květy. Později přejdeme na typ hnojiva, kde je poměr dusíku oproti draslíku a fosforu už nižší, aby byla podpořena tvorba květů.

* Zalévejte jen přiměřeně, protože většina rostlin si s přemokřením neporadí. Pozor dejte, když prší. Pokud nemáte v nádobách navrtané díry, vodu vylejte.

* Po odkvětu odstraňujte z květin semeníky, jejich tvorba je stojí mnoho sil a méně kvetou.

*Pečlivě vytrhávejte plevel, který rostliny dusí.

Pozor na parazity

Škůdcům se nevyhnete ani u rostlin na balkoně. Nejčastěji jsou to nezdolné mšice, molice. Proto rostliny pravidelně prohlížejte a kontrolujte i spodní strany listů. Jakmile záškodníky objevíte, hned použijte vhodný postřik.

Rostliny, kterým nevadí stín, si prohlédněte ve fotogalerii.