Při renovaci staršího nábytku nemusíte hned myslet na návštěvu renomovaného restaurátora. Ten by měl zasáhnout tam, kde se jedná o dražší starožitnost. Manuálně zručný kutil se do práce může pustit sám. Nejprve je třeba odstranit původní nánosy barev a laků. Existují dva způsoby, jak se znovu dostat na dřevo: mechanický a chemický.

Jak odstranit staré laky

Horkovzdušnou pistolí

Opalování je poměrně zdlouhavé a nešikovnou manipulací špachtle nebo dláta, kterým roztavenou hmotu seškrabujete, můžete dřevo poškodit.

Organickými rozpouštědly

Jsou rychlá a účinná, ale pokud je ze dřeva dobře nevymyjete, může nový lak puchýřkovat.

Elektrickou bruskou

Rychlý způsob, který se hodí se hlavně na větší hladké plochy.

Louhováním

Menší kousky můžete v roztoku hydroxidu sodného ošetřit sami, větší nábytek svěřte specializované firmě. Po vylouhování je třeba dřevo omýt a nechat vyschnout. To trvá relativně dlouho.

Jak na dřevokazný hmyz

Na boj se škůdci, kteří se rozhodli pochutnat si na nábytku, se nejčastěji využívají přípravky, kterými se dřevo natře. Mohou se také vstříknout injekční stříkačkou přímo do chodbiček, které tam hmyz vyvrtal. Kontaktní insekticidy parazity při dotyku usmrtí a současně dřevo preventivně ochrání. Boj s dřevokazným hmyzem je ale na dlouhé lokte, protože se chemický prostředek vždy nedostane do všech částí nábytku. Sázkou na jistotu je návštěva Středočeského muzea v Roztokách u Prahy, kde mají konzervační ozařovací pracoviště. Při jejich metodě se, laicky řečeno, dostanou gama paprsky do celého objemu napadeného dřeva a zničí všechny škůdce.

K ošetření dřeva je nejoblíbenější voskování.
Autor: Shutterstock.com
Voskování vede

Když je dřevo připravené a čisté, je čas zvolit nový nátěr. U opravdu hezké struktury dřeva můžete nábytek přetřít jen bezbarvým lakem, nebo ho navoskovat. Tam, kde to nejde, udělá dobrou službu barevný nátěr nebo mořidlo.

3 nejčastější opravy

Praskliny

Nejčastějším kazem na kráse nábytku je prasklina nebo odštípnutí kousku dřeva. Prasklina se dá odstranit tak, že do ní vlepíme dýhu, pak ji seřízneme dlátem, přebrousíme a přelakujeme. Na větší kazy použijeme techniku zvanou špánování. Do očištěné praskliny přilepíme ze stejného dřeva třísku neboli špánu. Povrch přebrousíme a upravíme podle zbytku nábytku.

Suk

Díru po vypadlém suku můžeme zatmelit. Práci usnadní tmely na dřevo, které jsou k dostání v různých odstínech.
Další možností je otvor po suku vyvrtat a vyplnit kulatinou.

Spálenina

Pokud vám nábytek spálí třeba svíčka nebo cigareta, seškrábněte poškozené místo ostrou žiletkou nebo jemným dlátem, přebruste ho a přelakujte.