K tomu, aby se balkon změnil z improvizované sušárny, vám stačí jen pár změn. Rázem máte obytnou místnost navíc. Pravda, sice jen v teplých dnech, ale i to se počítá.

Sestava Copland z eukalyptového dřeva obsahuje skládací stůl a 2 skládací židle. OBI, 1999 Kč
Autor: OBI
Kam si sednout

Málokdy je na balkoně, terase nebo lodžii tolik místa, kolik bychom potřebovali. Většinou bojujeme s každým centimetrem. Proto se vyplatí na zařízení vybírat subtilnější nábytek. Mnoho prodejců už má speciální malé sestavy právě na balkony. Většinou jsou nejen lehčí a menší, ale i skládací. Takže když potřebujete, postavíte sklopený nábytek ke zdi a zabere jen pár centimetrů. K dokonalosti vám chybí už jen pestrobarevné podsedáky, a kterých se sedí pohodlněji. Na balkony jsou oblíbené především menší sety. Například křeslo z bezúdržbového hliníku Julia koupíte v prodejnách Mountfield za 890 Kč a stolek za 1290 Kč.

Terasa jako nová

Máte podlahu na terase nebo balkoně ošklivou a otlučenou? Nevadí! Zkuste využít podlahové desky Runnen z akácie pro venkovní použití, které rychle a  snadno  a rychle zútulní terasu. Když je potřebujete přizpůsobit  okolo tyčí a schodů, dají se řezat. Výhodou je, že po sezoně se podlaha snadno rozebere schová a použijete příští rok. Proti opotřebení ji stačí jednou ročně natřít. 9 dlaždic v rozměru 30x30 cm  koupíte v Ikea za 599 korun.

Radost až do rána

I když jsou dny dlouhé, stejně se příjemné posezení snadno protáhne až do tmy. A v tu chvíli přijdou vhod nejrůznější světla a lucerny. Celá řada z nich už nepotřebuje elektrické vedení, protože mají solární baterie. O příjemnou atmosféru se postarají i obyčejné čajové svíčky ve svícnech. Šikovní kutilové si je zvládnou udělat sami ze skleněných zavařovaček a sklenic.Veselá závěsná světýlka Party od studia Miviena, která tvoří řetěz dvaceti žárovek a dokážou vykouzlit intimní atmosféru koupíte na stránkách Bonami.cz za 629 Kč

Houpačka Svinga vás bude bavit nejen při odpočinku, ale i při čtení. Má ocelový rám, sedák a opěrku tvoří polyethylenový plast. Délka šňůry 300 cm. Ikea, 3490 Kč
Autor: Ikea

Nechte se houpat

Není nic příjemnějšího, než se za pěkného slunečného dne uvelebit v houpací síti a nechat se jen tak houpat. Kdo má možnost, jednoduše zapustí závěsná okna do zdi. A kdo ne, ten si třeba pořídí houpací síť se stojanem. Pokud můžete navrtat hák nad sebe, je další možností látkové houpací křeslo nebo třeba houpačku Svinga, která vás bude bavit nejen při odpočinku, ale i při čtení. Má ocelový rám, sedák a opěrku tvoří polyethylenový plast a v obchodech Ikea ji pořídíte za 3490 Kč.

Slunce vás nedostane

Ne nadarmo se říká, dobrého pomálu. Stejné je to i se slunečními paprsky. Když je jich moc, přestává být posezení příjemné. Záleží jen na vás, jestli vám bude na stínění stačit obyčejný slunečník, který si dáte do stojanu, nebo investujete třeba do markýzy. Aby byl dojem dokonalý, snažte se sladit potah slunečníku nebo markýzy s podsedáky na nábytku.Dobrou volbou je třeba stylový slunečník se střední nohou Barbados, si můžete naklonit, jak potřebujete. V prodejnách Mountfield ho koupíte za 1950 Kč.

Něco na zub

Dokonalou „grilovačku“ uspořádáte i na malém balkoně nebo terase. Jen si na to musíte vybrat správný gril. Asi nejjednodušší je vyndat ten elektrický, který možná už mátedoma v kuchyni. Připravíte maso, zeleninu, gril postavíte na stůl a party nic nestojí v cestě. Ale co když milujete grilování na dřevěném uhlí? I to se dá vyřešit. S bezkouřovým grilem LotusGrill už nebudete grilováním obtěžovat sousedy. Uhlí je v něm rozpálené do 3 minut. Snadno ho umyjete v myčce. Najdete ho na Bonami.cz za 4399 Kč

Kam s rostlinami

Co by to bylo za oázu klidu a pohody, když by v ní nebyly rostliny. Na parapety, zábradlí, podél zdí se vejde spousta nejrůznějších květináčů. Některé se dají i pověsit. Kromě květin v nich najdou místo i bylinky, okrasné keře nebo dokonce rajčata a jahody. Záleží jen na vás. Jen mějte na paměti, že by měly mít nekryté květináče dobře vyřešený odvod vody, aby v nich po silnějším dešti rostlinám nehnily kořeny. Květináč se stojanem Socker se hodí na terasu i malý balkon. V obchodech Ikea ho prodávají za 649 Kč.