Dřevostavby Ovelos se snaží výjít svým zákazníkům maximálně vstříc. Mnoho firem toto nenabízí, a dostanete pouze projekt již vypracovaného domu s nemožností dalších větších úprav. Rodinné domy od OVELOSu jsou v tomto ohledu maximálně variabilní a dávají volnost Vašim představám či požadavkům.

Autor: Ovelos


V rodinném domě se prostory dělí na prostory vytápěné a nevytápěné. Vše vychází z funkčně oddělených celků jako jsou obytné a neobytné prostory, garáž, sklep či podkroví.  Zóny, které jsou vytápěné a ty, které vytápěné nejsou je nutné tepelně oddělit. Velmi sofistikovaná volba konstrukcí  zde značně usnadňuje řešení veškerých detailů. V prostorech, které jsou vytápěné dochází  k dalšímu účelovému členění podle jednotlivých místností, provozního režimu a následné regulace vytápění samotných prostorů. Místnosti, které jsou obytné se dispozičně umísťují k prosluněné straně, od jihovýchodu po jihozápad s teplotami kolem 20 C, ložnice je situována k východu až jihovýchodu, s provozními teplotami okolo 18 C. Koupelny s teplotou okolo 24C patří mezi standardně nejteplejší místnosti v domě a je vhodnější je umístit do teplejší části nízkoenergetického domu. Většina komunikačních a skladových prostor se umísťuje na severní stranu dřevostavby, případně do části, která není vytápěná. Toto uspořádání umožňuje lepší využití prostorů i s ohledem na přirozené osvětlení místností a využívání solárních zisků přes okna. Kromě úspor energetických, může optimální zónování přinést uživatelům i zdravotní výhody.

Autor: Ovelos


Při snaze o zabezpečení optimálních solárních zisků, se v hodně případech dřevostavby dostávají do rizika letního přehřívání.  Jak tomuto jevu nejlépe předejít? Správně navržené prvky, které plní funkci stínících prvků pomáhají ke snižování chladicí zátěže. Stínící prvky, které jsou horizontální jsou navrhovány  s dostatečným přesahem tak, aby letní slunce, které dopadá pod úhlem 60 až 70 °, nesvítilo přímo do místností rodinného domu. Tyto prvky mohou současně plnit funkci terasy či balkonu. Další možností, jak tomuto předejít je umístění venkovních žaluzií, rolet nebo okenic s dostatečnou nastavitelností a variabilitou, případně automatickým provozem. V našem klimatickém podnebí  se správně navržené nízkoenergetické domy zpravidla obejdou bez chlazeníOVELOS ale také nabízí ve spolupráci se společností LG optimální řešení zateplení včetně klimatizací.

Video
Video se připravuje ...

 Ovelos



Více o dřevostavbách OVELOS najdete na www.ovelos.com